Sud odlučio: Otac sme da spreči sedmogodišnjeg sina da postane devojčica

Teksaška sutkinja odlučila je da otac ima pravo da spreči svog transrodnog sedmogodišnjeg sina da postane devojčica nakon što je on izjavio da je majka dečaka oblačila u haljine i govorila mu da "čudovišta jedu male dečake".
Sud odlučio: Otac sme da spreči sedmogodišnjeg sina da postane devojčica
Foto: Pixabay
Dodatno, presudila je da otac od sada pa nadalje ima pravo da učestvuje u odlukama vezanim za medicinsko zdravlje deteta.
 
Džef Janger borio se na sudu u Dalasu protiv svoje bivše supruge, lekarke En Georgulas, oko starateljstva, ali i oko toga da li dečak ima poremećaj rodnog identiteta kada osoba ima osećaj da se rodila u telu suprotnog pola, piše "Dejli mejl".
 
Sutkinja Kim Kuks presudila je da razvedeni roditelji imaju zajedničko starateljstvo nad njihovim detetom i da će oboje imati pravo da donose medicinske odluke o svom detetu, što uključuje i pitanje da li bi sedmogodišnji Džejms trebalo da prođe hormonsku terapiju kako bi postao devojčica.
 
Majka dečaka, koja je pedijatar, tvrdila je na sudu da je Džejms transrodan i da želi da postane devojčica po imenu Luna. Njen bivši suprug nije delio njeno mišljenje i insistirao je tokom suđenja da Džejms nema polnu disforiju, nego prolazi kroz zbunjujući životni period.
 
Optužio je svoju bivšu suprugu da je podsticala Džejmsa da nosi haljine.
 
Georgulas je prošle godine podnela zahtev sudu za izmenu zajedničkog prava na starateljstvo i zatražila da Janger svog sina počne da oslovljava po imenu Luna. Rekla je kako je troje stručnjaka za mentalno zdravlje dijagnostikovalo da Džejms ima poremećaj rodnog identiteta i da su joj terapeuti preporučili da počnu ljudi da ga oslovljavaju sa Luna umesto sa Džejms. 
 
Tvrdi da je primetila kako je Džejms uvek hteo da se igra s igračkama za devojčice i da je hteo da nosi odeću za devojčice. Terapeut joj je preporučio da Džejms počne s društvenom tranzicijom noseći haljine u školu i odazivajući se na ime Luna.
 
Međutim, dečakov otac tvrdi da je njegova bivša supruga prisiljavala Džejmsa na tranziciju još od njihovog razvoda i optužio ju je da je manipulisala njihovim detetom od njegove treće godine.
 
Rekao je kako je čuo svoju bivšu ženu kako Džejmsu govori da "čudovišta jedu samo dečake".
 
Janger i Georgulas venčali su se 2010. godine kao članovi pravoslavne crkve. Prošli su kroz medicinski potpomognutu oplodnju i nakon toga dobili blizance. Prilikom procesa zatražili su da pol njihovog deteta bude muški. Razveli su se nekoliko godina nakon rođenja blizanaca.
  • Marija

    17.11.2019 19:53
    Gde ide ovaj svet
    Ludaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.