"Istorijska" presuda: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu u Hrvatskoj

Nakon duge pravne bitke, hrvatski sud doneo je odluku da istopolni par ima pravo da postane usvojitelj. Reč je o presudi koju borci za LGBT prava nazivaju "istorijskom".
"Istorijska" presuda: Istopolni parovi mogu da usvajaju decu u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Zagrebački Upravni sud u četvrtak je presudio da istospolni par, Ivo Segota i Mladen Kozić, imaju pravo da postanu usvojitelji. Udruženje porodica Rainbow, koje okuplja LGBT parove i pojedince koji imaju ili žele da imaju decu, pozdravilo je presudu.
 
"Ovo je prvi put da je sud u Republici Hrvatskoj podržao međunarodnu sudsku praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava, prema kojima se istopolni parovi moraju jednako pravno tretirati kao heteroseksualni parovi", navodi se u saopštenju.
 
Odluka obavezuje Ministarstvo za demografiju, porodicu i socijalnu politiku, koje je u početku odbilo njihov zahtev da budu usvojitelji, da postupak ponove u roku od 60 dana i donesu novu, nediskriminatornu odluku o svom slučaju, piše Anja Vladisavljević za Balkaninsight.
 
Segota je u četvrtak za Jutarnji list rekao da su, nakon razgovora i procesa psihološke procene, dobili pozitivno mišljenje nadležnih službi – ali nakon postupka nisu dobili odgovor.
 
U decembru 2017. Centar za socijalni rad obavestio ih je da ne postoje zakonski uslovi za pokretanje postupka izdavanja dozvola, jer su u "životnom partnerstvu", legalnom terminu za istospolni brak u Hrvatskoj.
 
"Odmah smo se žalili Ministarstvu na odluku centra, ali su odbili našu žalbu. Nismo imali druge mogućnosti nego da pokrenemo pravni postupak", rekao je Segota.
 
Daniel Martinović, iz organizacije Rainbow, rekao je da Segota i Kozić nisu jedini bračni par koji želi da podiže decu, a ministarstvo ih je odbilo.
 
"Njihov hrabar čin, javni nastup i pristanak na ovu pravnu bitku, tokom koje su imali punu podršku Udruženja porodica Rainbow, takođe su presedan za druge parove koji odluče da na ovaj način prošire svoju porodicu i na taj način obezbede topli dom, ljubav, svakodnevnu podršku i bolju budućnost za decu koja detinjstvo provode u domovima (za napuštenu decu)", rekao je Martinović.
 
Martinović je pozvao ostale istopolne parove da potraže njihovu pravnu pomoć. U decembru prošle godine hrvatski Sabor je usvojio novi zakon o usvajanju, koji je stupio na snagu početkom ove godine i isključuje istopolne parove kao moguće usvojitelje. Porodice iz udruženja Rainbow podnele su žalbu Ustavnom sudu u februaru, tražeći odluku o tome da li je novi zakon o usvajanju u skladu s hrvatskim ustavom.
  • MonteDushano

    22.12.2019 15:07
    Čestitam Hrvatskoj. Ja sam gluva osoba, dakle, invalidna manjina. A oni su seksualna manjina. Isti smo.
  • Grbavica

    21.12.2019 09:47
    Ovo je katastrofa. Nažalost isto čeka i nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.