I muškarci doživljavaju promene kada dobiju dete

Biološke promene koje očevi doživljavaju nisu toliko bile predmet istraživanja kao one koje doživljava majka, niti su one toliko izražene, ali naučnici sada počinju da otkrivaju da, kao i žene, muškarci doživljavaju hormonalne promene, kao i promene u mozgu koje prate dobijanje deteta, kaže antropolog En Mašin sa Oksforda.

Jedan od primera je testosteron, tipično muški hormon koji igra važnu ulogu u razvoju fetusa i pubertetu. On je uveliko odgovoran za motivisanje muškaraca da pronađu partnerku, a studije su pokazale i da su muškarci sa višim nivoom testosterona ženama bili privlačniji i češće su ih gledale kao potencijalne partnere.

Ali jedna od bitnijih stavki za biti uspešan otac je fokusiranje na svoju porodicu, suprugu i decu i odupiranje porivu za pronalaskom nove partnerke. Stručnjaci veruju da muškarci kada postanu očevi ostanu bez dela tog hormona.

To je pokazala petogodišnja studija iz 2011. u kojoj je američki antropolog dr Li Getler pratio grupu od 625 muškarca starosti od 21 do 26 godina sa Filipina koji nisu bili u vezi niti su imali decu.

Pokazalo se da su svi muškarci imali normalne padove u nivou testosterona povezane sa godinama, a njih 465, koji su u međuvremenu postali očevi, doživeli su značajniji pad testosterona od čak 34 odsto.

Mnoge studije imale su iste ili slične rezultate, a pokazalo se da taj pad testosterona muškarcu sledi pre ili neposredno posle rođenja prvog deteta. Dr Getler ustanovio je i da što je značajniji pad testosterona, to su muškarci postajali brižniji.

Neuronaučnik dr Piljang Kim sa Univerziteta Denver otkrio je da muškarci posle rođenja deteta doživljavaju slične promene u mozgu kao i majke. Delovi mozga odgovorni za povezanost, brigu, empatiju i sposobnost za prepoznavanje dečijih zahteva imali su više sive i bele mase već 12 do 16 nedelja posle rođenja deteta.

Ali muškarcima i ženama ipak se najviše aktiviraju različiti delovi mozga. Kod žena najaktivniji su delovi odgovorni za brigu, odgoj i detektovanje opasnosti, dok se kod muškaraca najviše aktiviraju delovi odgovorni za misli, postizanje ciljeva, planiranje i rešavanje problema.

Istraživanja su pokazala i da muškarci i žene dobijaju različite neurološke nagrade za određena roditeljska ponašanja. Tako su žene proizvodile najviše hormona ljubavi, oksitocina, kada su se bavile odgojem, a muškarci kada su se igrali sa decom.

  • Иги

    06.01.2020 15:37
    Отац
    Мушкарац када добије дете постане отац.
  • Nikola

    06.01.2020 13:26
    Ajde...?
    Toliko o rodnoj ravnopravnosti. Još ćete nam priznati očinski instinkt koji se manifestuje u zaštiti i opskrbljivanju svoje porodice?
    Manipulacije roditeljstvom počinju kada muškarac izgubi interesovanje za svoju ženu, što nikako ne znači da ne voli svoju decu.
  • Nepotizam

    05.01.2020 22:00
    Za dobro roditeljstvo je važno da čovek nema nikakav drugi cilj u životu jer je on odvlači pažnju, a ne testosteron.
    "Dobri očevi" su danas površni ljudi, oni koje ništa ne interesuje u životu već da vozikaju decu tamo-vamo.
    Reprodukcija ide samo preko političke veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom