Do kada bebe treba da spavaju u krevetiću

Krevetić je najsigurnije mesto za novorođenu bebu, ali do kad ona sme da boravi u njemu?
Do kada bebe treba da spavaju u krevetiću
Foto: Pixabay
"Kada sam prvi put postala majka, nisam znala kada je pravo vreme da premestim svog sina iz krevetića u krevet. Premestila sam ga kada je imao 15 meseci, jer sam mislila da je to vreme idealno za premeštaj. Prevarila sam se", istakla je Ešli Džouns u razgovoru za Romper.
 
Ako ne želite da vaše jednogodišnje dete ustaje noću iz kreveta i šeta po kući, naučite nešto iz Ešlinog primera. Njen sin nije bio spreman za krevet, a ona nije protumačila sve znakove koji su ukazivali na to, jer nije umela da ih prepozna.
 
"Deca bi trebalo da spavaju u krevetiću od četiri meseca do tri godine. Promena mesta na kojem će dete spavati je povezana s mentalnom zrelošću. Deca mlađa od tri godine imaju problem sa prilagođavanjem na krevet", tvrdi pedijatar Dejna Stoun.
 
To se dogodilo u Ešlinom slučaju. Njen sin s 15 meseci nije razumeo šta znače njene reči "ostani u krevetu". Ako nemate iskustva s bebama koje pokušavaju da izađu iz svog kreveta, smatrajte se blagoslovljenim. To iskustvo je zaista zastrašujuće. Mnogi roditelji spavaju s jednim okom otvorenim, kako bi se uverili da je njihova beba sigurna u krevetiću.
 
"Često upoznajem roditelje koji pokušavaju da premeste dete iz krevetića u krevet u razdoblju kada oni počinju da podižu noge i pokušavaju da napuste krevetić. Čine sve kako bi ih uverili da je vreme za spavanje u krevetu i da je njihov krevet najlepši na svetu. U većini slučajeva, roditelji ne uspevaju da nagovore decu da se premeste", ističe Stoun.
 
Postoji nekoliko znakova koje bi trebalo uočiti, pre nego što pokušate da premestite dete u krevet. Svi roditelji dobro znaju da deca i slušanje retko idu zajedno, ali moraju da ovladaju tom osobinom kako bi mogli da prate uputstva. Premeštanje deteta iz krevetića, samo zato što ono odbija da spava u njemu, potpuno je pogrešan pristup. Ako dete odbija da spava u krevetiću, velike su šanse da će odbiti da spava i u krevetu, smatra pedagog Tonja Bizor.
 
Drugi znak da je vreme za premeštaj iz krevetića u krevet je vršenje nužde na noši. Ako dete mora da ustane i ide do noše tokom noći, teško će to učiniti iz krevetića. Priprema je ključna kako biste osigurali uspešno premeštanje. Dejna Stoun kaže da roditelji treba tokom dana da pričaju s detetom o prelasku, kako bi mu pomogli da razume šta se događa i šta se od njega očekuje.
 
Veliki deo premeštanja deteta iz krevetića u krevet je priprema. Razgovorom možete pripremiti dete za prelazak, a možete ga i nagraditi nečim ako ostane u krevetu celu noć. Sve dok je vaše dete spremno i vi ostanete dosledni, stručnjaci kažu da bi premeštanje iz krevetića u krevet, za decu od tri godine trebalo biti prilično lako.
 
Moramo biti svesni da deca ponekad ne razumeju šta očekujemo od njih. Doslednost je ključna prilikom bilo kakve velike promene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom