Bebe će podeliti hranu sa drugima čak i kada su gladne

Deliti je zaista važno, čak i bebama. Studijom iz februara 2020. godine naučnici su otkrili da bebe neće samo odustati od svojih užina kada vide da je stranac gladan, već će odustati od hrane čak i kada su one same gladne.
Bebe će podeliti hranu sa drugima čak i kada su gladne
Foto: Pixabay
Studija koja je uključivala 100 devetnaestomesečnih beba je urađena na Univerzitetu u Vašingtonu, a naučnici su otkrili da su bebe koje su učestvovale u ekperimentu pokazale altruističko ponašanje.
 
Altruizam je naklonost i ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih. To je ono ponašanje koje se obično opisuje kao nesebično, jer su interesi drugih stavljeni iznad vlastitih.
 
"Smatramo da je altruizam bitan za proučavanje, jer je to jedan od aspekata čovečnosti. To je bitan deo moralnog aspekta društva. Mi odrasli pomažemo jedni drugima kada vidimo nekoga ko je u lošoj situaciji i radimo to čak i kada štetimo sebi, tako da smo odlučili testirati korene ovoga u bebama", ispričao je glavni autor studije Rodolfo Kortez Baragan.
 
Naučnici su pratili kako su se bebe ponašale kada se različito voće, kao što su jagode, borovnice, banane i grožđe, našlo pred njima.
 
Takođe su podelili bebe u dve grupe: one koje mole i one koje ne mole. Eksperimentatoru je ispala voćka, a on se pretvarao da ne može da je uzme, demonstrirajući moljenje za hranu koju je izgubio i više od pola beba mu je vratilo voće.
 
Zatim su naučnici odlučili da povećaju ulog i eksperimentišu s bebama pre njihovog hranjenja.
 
"Bebe u ovom delu eksperimenta su sa željom gledale u voće i onda su ga vratile. Smatramo da ovo prikazuje nekakvu mini-verziju altruističkog ponašanja", rekao je Endru Melkof, jedan od naučnika. Naučnici su takođe otkrili da su bebe koje dolaze iz porodica s braćom i sestrama ili specifičnih kulturnih pozadina bile više voljne da vrate hranu.
 
"Smatramo da određena porodična i društvena iskustva prave razliku i nastavak istraživanja bi bio poželjan kako bismo bolje razumeli šta uvećava ekspresiju altruizma u deci", navodi Melkof.
 
Jer, kako ističe, ako bi se otkrilo kako promovisati altruizam kod dece, to bi nas moglo povesti ka boljem društvu. Sudeći po naučnicima ove studije, altruizam ovih beba je bio prirodno ponašanje.
 
"Bebama nije bila potrebna vežba kako bi naučile šta da rade, što je postalo evidentno u prvom, ali i u sledećim pokušajima", kaže Melkof. 
 
Zahvaljujući studijama kao što je ova naučnici su sada jedan korak bliže razumevanju socijalno-kognitivnih faktora u promovisanju altruizma.
  • rada

    30.08.2020 18:41
    Do godinu dana neće deliti.
    Onda se zaigraju i postane im zanimljivo da hrane braću i sestre.
  • Andrija Šrek

    30.08.2020 17:23
    !!!
    Dakle, po ko zna koji po redu NAUČNI DOKAZ da religijsko učenje NIJE izvor morala i altruizma, nego da su ove osobine urođene. Religija samo DELI i KVARI ljude!
  • Pikadili

    30.08.2020 11:38
    Šta reći
    Deca su anđeli.Odrasli prave sr... Nažalost,većina njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom