Dve bebe hranjene veganskom formulom završile u bolnici

Prošlog meseca u roku od pet dana dvoje novorođenčadi je primljeno na intenzivnu negu u dečjoj bolnici "Nemours/Alfred I. duPont" u Vilmingtonu.
Dve bebe hranjene veganskom formulom završile u bolnici
Foto: Pixabay
Oboje su hranjeni "veganskim adaptiranim mlekom" koje su roditelji sami napravili kod kuće. Deca su patila od hipokalcemije, odnosno preniskog nivoa kalcijuma u krvi, te su u bolnicu primljena s problemima srčanog i nervnog sistema uzrokovanim prehrambenim deficitom, rekli su predstavnici bolnici.
 
Jedno je odojenče u međuvremenu pušteno iz bolnice, ali drugo je imalo ozbiljne abnormalnosti elektrolita i pretrpelo je srčani zastoj, što je dovelo do oštećenja mozga, rekla je Nikol Fragal, upravnica u Dečjem zdravstvenom sistemu Nemoursa. Ta se beba još uvek oporavlja u bolnici, ali više nije na odeljenju intenzivne nege.
 
Iako su takvi slučajevi retki, Fragal ističe da je vrlo zabrinjavajuće što su se u roku od nedelju dana pojavila čak dva ista slučaja. Kako je ona objasnila, nije problem u veganskom adaptiranom mleku, odnosno formuli, nego u činjenici da su roditelji odlučili da je naprave kod kuće te su tako rizikovali živote dece.
 
"Ne mislim da su to bila namerna zanemarivanja. Bilo je to samo čisto nepoznavanje ishrane i onoga što je prikladno za odojenče", smatra ona.
 
Dalje, priznaje da je i sama naišla na "izuzetno zabrinjavajuće" internet recepte za dečje formule koji uključuju nepasterizovano mleko, proteinske praške i dodatke vitamina i minerala namenjene odraslima.
 
Prehrambene potrebe deteta vrlo su specifične, pa Američka akademija za pedijatriju i Uprava za hranu i lekove upozoravaju da se ne koristi domaća adaptirana mlečna hrana za odojenčad jer bi mogla da sadrži premalo ili previše određenih vitamina i minerala. U ranije spomenutim slučajevima u formulama su nedostajali kalcijum i vitamin D, rekla je Fragal.
 
Lakši oblici hipokalcemije mogu se lečiti davanjem oralnih doza kalcijuma i vitamina D, ali teži slučajevi zahtevaju intravensku zamenu. Kalcijum je potreban da bi srce i ostali mišići radili pravilno. Kad beba doživi srčani zastoj, često je teško znati obim neurološkog oštećenja i kako će se dete oporaviti.
 
Odgajanje veganske bebe
 
Pomno planirana veganska ishrana može biti zdrava i prikladna za sve faze života, uključujući odojenačku fazu i detinjstvo, prema Akademiji za ishranu i dijetetiku. Odnosno, vaša beba može biti potpuno zdrava i ako je hranite isključivo namirnicama biljnog porekla. Međutim, u tom slučaju Fragal savetuje da ishranu treba započeti s majčinim mlekom koje naziva savršenom mešavinom vitamina, minerala i makronutrijenata poput proteina, masti i ugljeno-hidrata.
 
Za one koji ne doje, jedina je opcija formula od soje. Međutim, važno je znati da roditelji ne bi trebalo da mešaju tu formulu - koja je oblikovana tako da oponaša majčino mleko - sa sojinim mlekom, koje ne pruža optimalne hranjive sastojke za rast i razvoj deteta, upozorila je Fragal.
 
Mleko na biljnoj bazi može se davati deci koja imaju najmanje jednu godinu, dodala je.
 
Prilikom uvođenja čvrste hrane roditelji bi trebalo da se fokusiraju na izvore proteina, vodeći računa da dete konzumira raznolike žitarice, mahunarke, orašaste plodove i tofu. Treba da paze i na unos vitamina B12 i D, kalcijuma, gvožđa, proteina i vlakana, savetuju iz Akademije za ishranu i dijetetiku. Možda će biti potrebni i multivitamini.
 
Ovo sve je veoma važno jer su ranije zabeleženi slučajevi teško pothranjene dece, pa čak i dece koja su umrla nakon što su ih roditelji hranili veganskim namirnicama neprikladnim za njihove potrebe, piše "Today".
  • Milojko

    22.02.2021 07:52
    Kreteni
    Treba im oduzeti decu. Te jadne bebice imaju za roditelje potpune imbecile.
    Cuj sami prave vegansko mleko i time naruse zdravlje dece.
    Previše foruma,gurua sa neta i ostalih slabim psihičkim osobama pomute zdrav razum

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.