Sud presudio da muž mora bivšoj supruzi da isplati novac za kućne poslove

Sud za razvode u Pekingu naložio je jednom muškarcu da isplati novac svojoj supruzi koja je obavljala kućne poslove tokom njihovog braka.
Sud presudio da muž mora bivšoj supruzi da isplati novac za kućne poslove
Foto: Pixabay
Ona će dobiti 50.000 juana (7.700 dolara) za pet godina neplaćenog rada, preneo je BBC.
 
Slučaj je izazvao veliku raspravu na društvenim mrežama o vrednosti kućnog rada, a neki kažu da je iznos naknade bio premali.
 
Prema sudskim spisima, muškarac identifikovan da se preziva Čen podneo je zahtev za razvod prošle godine od svoje supruge, koja se preziva Vang, nakon venčanja 2015. godine.
 
Ona prvo nije želela da se razvede, da bi kasnije zatražila novčanu nadoknadu, tvrdeći da Čen nikada nije radio bilo kakve kućne poslove niti se brinuo o njihovom sinu.
 
Pekinški okružni sud u Fangšanu presudio je u njenu korist, naredivši mu da joj plaća mesečnu alimentaciju od 2.000 juana, kao i jednokratno 50.000 juana za kućne poslove koje je obavila.
 
Presuda je doneta prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine. Prema novom zakonu, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u vaspitanju dece, brizi o starijim rođacima i pružanju pomoći partnerima u radu.
 
Ranije su supružnici koji se razvode mogli da traže takvu naknadu samo ako je potpisan predbračni ugovor što je neuobičajena praksa u Kini.
  • Kameni Bagrdan.

    15.03.2021 11:11
    ko to zna
    Neka on nju sad tuzi sto jela spavala itd.dok on donosio zaradu kuci.I tako u beskraj.
  • Zaraa

    24.02.2021 15:51
    Odlična odluka suda!Obavlja sve poslove u kući,čuva decu i kad njemu dodje - razvod!
  • gradjaninX

    24.02.2021 13:55
    Mogao je mozda on da ostane kuci i sprema, kuva, a ona da radi i zaradjuje novac, i nakon nekog rzvoda isplati muzu pare za kucne poslove. Ko njoj kriv sto je morala da isde na posao i da radi kako bi donela pare u kucu.

    Tako i ovde, mozda da je muz isto sedeo kuci i nije isao i radio, bilo bi im bolje, pogotovo ZENI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom