Sud naredio mužu da bivšoj supruzi isplati 60 hiljada evra za kućne poslove

Portugalski vrhovni sud naložio je muškarcu da bivšoj supruzi plati 60.000 evra kao naknadu za čišćenje i kuvanje koje je obavljala tokom njihovog tri decenije dugog braka.
Sud naredio mužu da bivšoj supruzi isplati 60 hiljada evra za kućne poslove
Foto: Pixabay
Kućni poslovi odavno se ne smatraju dužnošću samo supruge, a pojavljuje se i sve više sudskih slučajeva u kojima domaćice od bivših supružnika traže odštetu i dobijaju je. Poslednji takav slučaj stiže iz Portugalije.
 
Presudom koja je doneta 14. januara, a portugalski mediji popratili su je u februaru, okončano je dugo suđenje u kojem se par bivših supružnika borio na raznim sudovima u toj zemlji, prenosi Oddity Central.
 
Žena je prvo od bivšeg supruga tražila 240 hiljada evra za sve poslove koje je obavljala besplatno tokom njihovog braka, ali njena žalba je odbačena s obrazloženjem da nema pravo na finansijsku naknadu.
 
"Budući da rad obavljen u kući nije zakonski potreban prema de facto sindikatu, njegovo pružanje kao doprinos zajedničkoj ekonomiji konfigurisano je kao spontano ispunjenje prirodne obaveze", napisao je sudija u Barselosu u svojoj presudi.
 
Žena je podnela žalbu i sud je ovaj put presudio u njenu korist, ali se njen bivši muž žalio vrhovnom sudu. Tamo je presuđeno da kućni poslovi, "iako ostaju nevidljivi, imaju jasnu ekonomsku vrednost". 
 
Dokazano je da je u 30 godina braka supruga bila ta koja se brinula o kući i pripremala jela partneru. Sud je zaključio da je to dovelo do bogaćenja supruga koji nije učestvovao u kućnim poslovima, jer mu je omogućeno da se okoristi rezultatima tih aktivnosti bez aktivnih troškova i doprinosa.
 
Sud je utvrdio finansijsku vrednost kućnih poslova koje je žena obavljala korišćenjem nacionalne minimalne plate kao kriterijuma, pomnoživši je s 12 meseci, za 30 godina braka. Trećina iznosa oduzeta je zbog njenih troškova u tom periodu.
  • Ime

    18.04.2021 20:13
    Nisam robot
    Za 30 god. robot bi se pokvario od kucnih i domacih poslova jedne zene. Kuca-deca-posao...strahota i pakao.
  • E moje sudije

    18.04.2021 16:38
    Videste li ovo?
    E sudije, sudije iz Srbije. Mnoge ste i žene. Vi ovo ne biste ni rodjenoj koleginici dosudili, koja je i radila odgovoran posao i drugu smenu kod kuće. A da domaćicu ovako obeštetite - nema šanse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.