Koliko je sigurno putovati tokom trudnoće?

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Engleske (NHS), većina žena može sigurno da putuje i tokom trudnoće, ali samo ako se preduzmu odgovarajuće mere opreza. Odnosno, putovanje zavisi od toga da li je reč o urednoj trudnoći, ali i od saveta doktora.
Koliko je sigurno putovati tokom trudnoće?
Foto: Pixabay
Sara Rejnolds, opstetričarka i ginekologinja iz bolnice "Bedford NHS Trust", rekla je: "Mnoge žene se brinu zbog putovanja tokom trudnoće, ali ako vaša trudnoća nema komplikacija, nema razloga zašto ne biste mogle da putujete. Pod uslovom da preduzmete odgovarajuće mere opreza."
 
Prema NHS-u, neke žene radije ne putuju tokom prvih 12 nedelja zbog "mučnine, povraćanja i umora". Osim toga, "i rizik od pobačaja je veći u prva tri meseca, bez obzira na to putujete li ili ne".
 
"Putovanje u poslednjim mesecima trudnoće može biti zamorno i može vam biti neudobno. Dakle, za mnoge žene najbolje vreme za putovanje ili odmor je sredinom trudnoće, između četvrtog i šestog meseca", navodi se.
 
Takođe, let avionom nije štetan za bebu, ali šanse za porođaj prirodno su veće nakon 37. nedelje trudnoće, odnosno 32. nedelje ako nosite blizance. Upravo zbog toga neke avio-kompanije neće dopustiti da letite pred kraj trudnoće. Prema Healthline-u, većina avio-kompanija u SAD-u dopušta ženama da lete unutar zemlje do 36. nedelje trudnoće. Međutim, neki međunarodni letovi ograničavaju putovanja nakon 28. nedelje trudnoće.
 
Na kraju, dugačka putovanja, odnosno ona duža od četiri sata, takođe nose određeni rizik od nastanka krvnih ugrušaka, prenosi "Daily Star".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.