Šest razloga zašto dete nikada ne bi trebalo terati da pojede sve sa tanjira

Roditelji se često žale da njihova deca jedu poput ptica i retko pojedu ono što je na tanjiru.
Šest razloga zašto dete nikada ne bi trebalo terati da pojede sve sa tanjira
Foto: Pixabay
Kako porodice igraju glavnu ulogu u stvaranju prehrambenih navika dece, važno je ne praviti greške koje će negativno uticati na vašu decu.
 
Međutim, postoji nekoliko razloga zašto baš nikada ne bi trebalo terati decu da pojedu sve sa tanjira:
 
1. Deca možda neće dobiti priliku razviti zdrav odnos s hranom
 
Deca treba da imaju priliku da razviju intuitivno jedenje i da budu sposobna da razumeju kada su gladna i kada su sita. Da bi promovisali razvoj normalnog ponašanja u ishrani, važno im je da mogu da odluče koliko žele da jedu i da prestanu da jedu u trenutku kada su njihovo telo i um u potpunosti zadovoljni.
 
2. Jelo postaje barometar uspeha
 
Ishrana je prirodna i ne treba hvaliti mališane što dobro jedu. Kad to radimo, postaju nesigurni. Još jedna greška koju roditelji mogu da naprave je da grde decu kad nisu pojela sve sa svojih tanjira, što je takođe štetno za njihove prehrambene navike. Ako želite, možete verbalizovati postupke svog deteta govoreći nešto poput: "Oh, vidim da nisi ni dodirnuo svoj ručak. Nešto nije u redu?".
 
3. Oduzimate detetu kontrolu nad sopstvenim telom
 
Divno je kad deca takođe imaju telesnu autonomiju, omogućujući im da upravljaju onim što se dešava s njihovim telima, baš kao i odrasli. I dok se trudimo da dete jede dovoljno, mogli bismo da počnemo da se fokusiramo na svoj autoritet, a ne na promociju izbora zdrave hrane. Stručnjaci sugerišu praktikovanje "podrške autonomiji" davanjem deci sposobnosti da se sama regulišu, donose odluke i stvaraju granice tokom interakcija s hranom.
 
4. Veza između tela i mozga može postati slabija
 
Kad jedemo, mozak prima signal hormona za varenje, pojačavajući osećaj sitosti. A kad roditelji ne dopuštaju deci da slušaju svoj mozak, naučnici nas upozoravaju da bi to moglo da uzrokuje dugoročne probleme. Prejedanje i kao posledica toga gojaznost kod dece povezana je s lošim kognitivnim funkcionisanjem.
 
5. Povećava rizik od gojaznosti
 
Svako peto dete pati od gojaznosti, ali i od emocionalnih ucena ili jednostavno bezumno stavlja hranu u usta. Studije su pokazale da je davanje deci preobilnih obroka i podsticanje da jedu više nego što žele uobičajeni uzrok prejedanja i prekomerne telesne težine.
 
6. Deca bi mogla da počnu da mrze zdravu hranu
 
Ako je iskustvo s hranom koju roditelji nude bilo negativno, tada postoji šansa da će dete izbegavati ovu vrstu hrane i postati izbirljiva. Zbog prirodnog straha od nepoznate hrane, normalno je da deca u početku odbiju da jedu neke proizvode, ali kad odbijanje hrane naiđe na pritisak da jedu, velika je verovatnoća da povezanost s ovim proizvodom neće biti pozitivna, a dete može razviti averziju prema zdravoj hrani koju mu roditelji nude, piše Bright Side.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.