Stari saveti za roditeljstvo: Opijum je čudotovoran lek, čitanje nije preporučljivo kao zabava

Opijum su "kao čudotvoran lek"' roditelji davali deci kad su želeli malo mira i tišine. Čitanje nije bilo preporučena zabava za mališane, a neposlušnu decu trebalo je "zaliti hladnom vodom".
Stari saveti za roditeljstvo: Opijum je čudotovoran lek, čitanje nije preporučljivo kao zabava
Foto: Pixabay
Prema udžbeniku za higijenu, autora Džordža Rohea iz 1890. godine, svi problemi sa varenjem kod dece javljale su se "zbog konzumiranja orašastih plodova, bombona, pita, voćnih kolača i nadasve - kiselih krastavaca". Autor je savetovao roditeljima da svojim mališanima izbegavaju da daju breskve, šljive i trešnje.
 
Zagovarala se "hranjiva hrana" poput kaše, hleba i krompira, ali tu hranu nisu smeli da posluže vruću ili hladnu. Hranu je trebalo poslužiti samo kao mlaku. Međuobroci nisu bili preporuka, no "ako je baš preko potrebno, detetu treba dopustiti da gricka komadić suvog hleba".
 
Značajna tema među starinskim savetima za roditelje bilo je izbegavanje zelene hrane. Lidia Čajlds u svom vodiču "The Mothers Book" iz 1831. godine piše "dok mu rastu zubi, detetu se ne sme dati ništa zeleno za grickanje". Tada je bilo uvreženo mišljenje da dete nikada ne bi smelo da jede bilo šta što sadrži "žute ili zelene pigmente" ili da pije zeleni čaj. Govorilo se kako "zeleni čaj ljude čini nervoznim, a mladi posebno ne bi trebalo da znaju šta je to nervoza".
 
Savetovali su roditeljima da dobro paze i na to da im deca u usta ne stavljaju bilo šta zelene boje, a to je u to vreme zapravo bio dobar savet. Naime, u 19. veku arsen se koristio za bojenje različitih predmeta u tamnozelenu boju.
 
Poseban sirup za smirivanje su često davali deci kojoj su rasli zubi pa su bila nemirna. Utvrđeno je da su dva glavna sastojka "umirujućeg sirupa gospođe Vinslou" bili morfijum i alkohol. Ovaj se proizvod stavljao na tržište kao sredstvo za ublažavanje bola i dijareje, a 1868. godine objavljeni su podaci da se godišnje proda čak 1,5 miliona boca.
 
Živa se, takođe, u to doba često koristila kao kućni lek. U priručniku "Kućna knjiga o zdravlju i medicini" iz 1834. godine živa se spominje kao lek za bilo koju bolest, ali se čitaoci savetuju da je koriste oprezno. Živa je tada bila čest sastojak mnogih lekova, a najčešće se koristila u kremama protiv pegica.
 
I opijum se upotrebljavao kao vrsta "čudotvornog leka" koji je mogao da izleči bilo koju bolest. Opijum se prodavao kao sredstvo protiv bolova, ali roditelji su ga davali i svojim bebama i maloj deci kad su želeli malo tišine ili kad su bila prehlađena.
 
Prema savetima za roditelje iz 19. veka, čitanje nikako nije bila dobra zabava za decu i "tako ne bi trebalo da provode vreme".
 
Mladim devojkama i mladićima su savetovali da budu oprezni prilikom čitanja beletristike, jer se smatralo da previše stimuliše njihov nerazvijeni mozak. Ovaj savet je prvenstveno bio usmeren na devojčice jer se verovalo da bi ih romani, zabava i opera mogli prerano uvesti u pubertet.
 
Takođe, savetovalo se roditeljima da deci ne kupuju igračke, već da ih mališani sami naprave kako bi ispunili slobodno vreme. Neke od starinskih ideja za igranje bili su izrada kolača od blata i rezanje papira u obliku lutkica ili nekih detalja iz prirode. 
 
Neposlušnu decu trebalo je "zaliti hladnom vodom".
  • Nemanja

    07.06.2021 11:24
    @Dragan

    Ahahahaha, u gradovima su zloupotrebljavali, dok su ga plemeniti i čedni seljaci koristi "samo kao lek" - valjda zato što su bili toliko ošutani od brlje da bi momentalno overili ako iole preteraju s istim.
  • Dragan

    06.06.2021 17:43
    Dragan
    Koliko sam cuo od starijih pre se opijum,donosio iz Makedonije. Koristili suga za zubobolju,nesanicu,strah,anksioznost,...malim bebama su davali da spavaju,kako bi mogli da rade na njivama..itd. O tome je pisao i DR. Rajs i kako se koristio i koliko se doziralo. Do pre 80 godina je to bio lek za mnoge bolesti u Srbiji na selu a po gradovima su poceli zloupotrebljavanje,opijuma od kojeg postajes zavistan. Najveca trziste i prodaja opijuma je bilo upravo u Srbiji 20,30,do 50 godina,proslog veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom