Vrućina i bebe - kako ih zaštititi

Ovih dana, kada je termometar skoro na crvenom usijanju, najviše problema imaju trudnice, stariji ljudi i bebe.
Vrućina i bebe - kako ih zaštititi
Foto: Pixabay
Jelena Vasojević iz savetovališta "Halo beba" navodi za RTS da toplo vreme i vrućine mnogo više smetaju deci nego odraslima. Kaže da su u proteklih desetak dana primili na desetine poziva uznemirenih roditelja jer su deca kolabirala.
 
"Potekle nedelje smo i mi sami u 'Halo bebi' bili iznenađeni koliko je poziva roditelja kada se već desi nešto što ih uznemiri – kada deca dehidriraju, imali smo decu koja su kolabirala, kojima je pozlilo. Ukoliko dođe do toga, dajte detetu vodu, stavite ga da legne i obratite se najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Tako da je zaista veliki broj dece kojima ovo vreme ne prija", objašnjava Vasojević. 
 
Dodaje da se u vreme letnjih meseci beba iznosi u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. 
 
"Deca do godinu dana nemaju šta da rade napolju i da traže na suncu nakon 10 sati pre podne. Bebe do šest meseci ne treba uopšte izlagati suncu. Deca do šest meseci zaista ne smeju da se sunčaju. Njihova koža je drugačija od naše kože. Decu naravno treba izvoditi napolju, ali u ranim jutarnjim časovima i u kasnim popodnevnim časovima", objašnjava sagovorenica RTS-a.
 
Kako kaže, tokom letnjih dana sa visokim temperaturama bebu treba tuširati više puta dnevno.
 
"To je neophodno, ali bebu ne treba tuširati hladnom vodom, nego najnormalnijom vodom, kako inače kupaju decu. Tako da je dovoljno par puta u toku dana istuširati dete", objašnjava Vasojević.
 
Vasojević navodi da bebe mogu boraviti u klimatizovanim prostorijama, ali da treba voditi računa da klima ne bije direktno u dete i da temperaturna razlika ne bude velika.
 
"Klimu možemo da koristimo, ali jako je bitno da ta klima ne bije direktno u bebu, pogotovo ako su tek rođene bebe u pitanju. Najbolje bi bilo da klima bude u jednoj, a beba u drugoj prostoriji sa otvorenim vratima. Dobro je i praviti promaju, luftirati prostorije u ranim jutarnjim časovima, čak i u toku noći, a onda kad krene sunce da sija, spustiti roletne, venecijanere, da ne ulazi mnogo sunca i da ne greje prostoriju u kojoj je beba", objašnjava Vasojević.
 
Ističe da posebnu pažnju tokom vrućina treba obratiti na materijal od kojeg je napravljena bebina garderoba. Savetuje odeću napravljenu od prirodnih materijala poput pamuka koji omogućava prolazak vazduha i upija znoj.
 
"Često se dešava da, bez obzira na to što su ti odevni komadi namenjeni bebama, nisu skroz pamučni. Apelujemo da to bude strogo tanki pamučni materijali. Kada su kod kuće, u stanu, mogu biti u majici na bretele ili čak u peleni za jednokratnu upotrebu. Kada su napolju treba da nose pamučne ili lanene stvari. Preporučuje se bebama mlađim od šest meseci nošenje dugih rukava kako ih ne bi sunce hvatalo", objašnjava Vasojević.
 
Kao najveću grešku roditelja navodi izvođenje beba u kolicima koja su prekrivena pelenom.
 
"Apelujem, nemojte to raditi jer je bebama vruće. Zamislite kada zatvore još onaj poklopac odozgo, pa stave pelenu preko. Nije praktično to raditi, bebi je neophodan vazduh. Od sunca se štiti šeširima i suncobranima koji se kače na kolica, tako da je advekatnije na taj način zaštititi novorođenu bebu", upozorava sagovornica RTS-a.
 
Govoreći o ishrani, navodi da ona mora biti adekvatna uzrastu i vremenskim uslovima i dodaje da je jako bitno dati deci vodu.
 
"Po ovoj vrućini dovoljno je da jelo bude bogato voćem i povrćem i bolje je davati češće a manje obroke pune vitamina i minerala jer će to deci više prijati", objašnjava Vasojević.
 
Govoreći o ishrani dece koja se hrane isključivo majčinim mlekom, navodi da je, po svim preporukama, mamino mleko deci do šest meseci sasvim dovoljno, ali dodaje: bebi nakon boravka napolju treba ponuditi i vodu.
 
"Zato što bebama bude vruće i prekidaju dojenje zbog vrućine, ne prija im dug vremenski period sisanja i onda se može ponuditi voda bebama koje borave napolju, a samo su na majčinom mleku", objašnjava Vasojević.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom