Ova kratka imena za devojčice i dečake su popularna

Kratka imena za bebu su veoma popularna poslednjih godina, sa razlogom - često su univerzalna, moćna ili jednostavno lepo zvuče.
Ova kratka imena za devojčice i dečake su popularna
Foto: Pixabay
Iako se sastoje od samo tri-četiri slova, ova kratka imena mogu biti veoma moćna, zanimljiva i upečatljiva - sa čime se slaže sve veći broj ljudi u poslednje vreme koji se odlučuju upravo za kratka imena za svoju bebu, piše Bebac.
 
Kada govorimo o kratkim imenima, ovo su samo neka od najlepših kako za devojčice, tako i za dečake, prenosi zadovoljna.rs.
 
Una – prema reci Uni, sa verovanjem da će devojčica koja nosi ovo ime imati svu lepotu reke Une.
 
Vuk – po životinji, smatrajući da će tako osoba koja nosi ovo ime poneti i sve vrline te životinje, kao što su inteligencija, nadmoć, hrabrost.
 
Iva – skraćena verzija imena Ivana, ženske verzije imena Ivan koje inače predstavlja ime jevrejskog porekla sa značenjem – Bog je blagodatan.
 
Luka – ime grško-latinskog porekla, koje je nosio jedan od četiri jevanđelista, sa značenjem – onaj koji osvetljava.
 
Mina – poreklo od imena Jasmina, pa od milošte skraćeno.
 
Relja – iako je značenje ovog imena nepoznato, zna se da vodi poreklo od imena Hrelja, veoma popularno.
 
Luna – latinski naziv za Mesec.
 
Vid – ime latinskog porekla – onaj koji je životan.
 
Tea – često nadimak za Teodoru ili skraćena verzija tog imena, znači boginja, božanska.
 
Lav – kao i druga imena koja su data prema životinjama, i za ovo ime se verovalo da će detetu koje ga nosi doneti sve najbolje osobine koje krase životinju lava – hrabrost, gordost, snagu. Iako se često daje u Rusiji, ovo ime je zapravo slovenizovano, a poreklo vodi od grčkog Leon i latinskog Leo. Ženska verzija ovog imena je Lea – takođe veoma popularno kratko ime.
 
Zoja – ime grčkog porekla koje ima jednostavno značenje – život.
 
Jug – poreklo imena nije u potpunosto poznato, ali se pretpostavlja da je strana sveta uzeta za lično ime. U srpskoj epskoj poeziji je poznat Jug Bogdan – čuveni srpski vojvoda čije je pravo ime bilo Vratko Nemanjić.
 
Jana – iako predstavlja nadimak dužih ženskih imena koje se završavaju ovim slogovima, ime Jana postalo je veoma popularno upravo zbog jednostavnosti.

Teme

bebe
  • Ivica

    22.08.2021 12:38
    Vid je Bog
    Sve nesto mislim da ime Vid, potice od jednog od najmocnijih bogova staroslovonske mitologije i da nema mnogo veye sa latinima.
  • Boris

    20.08.2021 14:38
    Zoja
    Grčka reč Zoe uopšte nije jednostavna, i za razliku od druge dve njihove reči za 'život' (bios = fizički život i psuhe = život duše), ova označava najviši oblik života i odnosi se na Božanski život!
  • Una

    20.08.2021 09:28
    Jedina
    Nije u redu da se ne ispravi pravo značenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom