Istraživanje pokazalo: Humor se kod beba razvija već u prvom mesecu života

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije ga prepoznaju s navršene četiri nedelje, piše Independent.
Istraživanje pokazalo: Humor se kod beba razvija već u prvom mesecu života
Foto: Pixabay
Svrha studije bila je da se istraži "na koji način humor doprinosi razvoju kognitivnog funkcionisanja kod sasvim male dece", objasnili su naučnici. 
Globalno istraživanje sprovedeno na otprilike 700 dece pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor s navršene četiri nedelje života, dok otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje da doživljava smešnim u uzrastu od dva meseca.
Studiju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Behaviour Research Methods", sprovela je grupa naučnika sa Univerzitetu u Bristolu i pokazala je da sasvim male bebe uspevaju da prepoznaju različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput golicanja, žmurki, pravljenja grimasa ili kada im se neko obraća "neobičnim" glasom.
 
Studijom je ustanovljeno i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u posmatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Raduje ih, na primer, kada uoče da se neko uplašio.
 
Naučnici su takođe ustanovili da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani "besmisleni humor", poput rečenice "pas je rekao muuuu" i sličnih, a trogodišnjaci vole igre reči, trikove, ali i pogrdne reči i psovke.
 
Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor ključna socijalizacija, koja istovremeno može doprineti poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte.
 
Dr Elena Hoicka, vanredna profesorka na bristolskom univerzitetu novinaru The Timesa je rekla kako "rezultati studije ukazuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života".
 
"S obzirom na univerzalnost i značaj humora u brojnim aspektima života dece i odraslih, važno je razviti načine koji će nam pomoći da utvrdimo na koji se način humor u početku razvija, a sve da bismo i nadalje mogli da razumemo ne samo pojavu humora kao takvog, već i na koji način humor pomaže mladima kada je posredi mentalno zdravlje."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.