VIDEO: Veoma redak slučaj vanmaterične trudnoće, fetus se razvijao u jetri žene

Jedna Kanađanka bila je neverovatan medicinski slučaj nakon što su lekari otkrili da u njenoj jetri raste fetus, u veoma retkom slučaju vanmaterične trudnoće.
VIDEO: Veoma redak slučaj vanmaterične trudnoće, fetus se razvijao u jetri žene
Foto: Pixabay
Ovaj slučaj je već nekoliko godina poznat javnosti jer datira iz 2012. godine, ali je nedavno izašao na videlo u Tiktok videu, koji je u međuvremenu prikupio čak 5,7 miliona pregleda, piše "The New York Post".
"Mislio sam da sam sve video", priznao je pedijatar dr Majkl Narvi o ovoj embrionalnoj anomaliji, za koju se saznalo nakon što se 33-godišnja pacijentkinja javila doktoru usled menstrualnog krvarenja 14 dana zaredom.
To je takođe navodno bilo zapanjujućih "49 dana od njene poslednje menstruacije, kaže Narvi.
 
 
Naknadni ultrazvuk otkrio je neobičan izvor njenih simptoma.
 
"Ono što su pronašli u jetri bila je beba", objasnio je Narvi, pokazujući na snimku fetus.
 
Tačnije, žena je imala veoma retku verziju vanmaterične trudnoće, u kojoj se "oplođeno jaje implantira i raste izvan materice", prema klinici Mejo. Osim što se fetus razvija tamo gde ne bi trebalo, simptomi stanja uključuju vaginalno krvarenje i bolove u karlici i stomaku, koji se generalno pojačavaju kako fetus raste.
 
@nicu_musings

Reply to @ortensiajune how did that embryo get to the liver? #fypシ #foryoupage #doctorsoftiktok #doctor

♬ original sound - Dr Michael Narvey
 
Nažalost, medicinsko čudo može se pokazati opasnim i za majke i za fetuse jer se embrion retko kad može pravilno razvijati van materice. Zbog toga, iako su lekari uspeli da spasu život pacijentkinje, nisu mogli da spasu njeno nerođeno dete, prema izvornom izveštaju o slučaju.
 
Verovatnoća stvaranja deteta u jetri još je nejasna, međutim, ista studija navodi da je u celom svetu prijavljeno 14 takvih trudnoća u 35 godina pre novembra 1999. godine.
  • NS

    23.12.2021 08:41
    Fetus
    Kakve su ovo gluposti. Fetus u jetri... Vanmaterična trudnoća... oplođena jajna ćelija nije dospela u matericu, već se fetus počeo razvijati u jajovodu. Retko, ali se dešava. Uočeni problem se rešava operacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.