Istraživanje: Većina muškaraca u Srbiji na kućne poslove potroši jedan, a žene do šest sati

Rezultati istraživanja pokazali su da 33 odsto žena brine o deci od 10 do 30 sati na nedeljnom nivou, dok 47 odsto muškaraca to radi najviše 10 sati.
Istraživanje: Većina muškaraca u Srbiji na kućne poslove potroši jedan, a žene do šest sati
Foto: Pixabay
Kada je reč o neplaćenom radu u obavljanju kućnih poslova, 76 odsto muškaraca na njih dnevno potroši jedan sat ili manje, dok 64 odsto žena svakog dana to radi dva do šest sati.
Zbog toga je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković počela promociju na društvenim mrežama i promociju filma "Život je rad-rad je život", čiji je cilj da se ukaže na važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, saopšteno je danas iz njenog kabineta.
Istraživanje obavljeno krajem prošle godine pokazalo je da se slika razlikuje u zavisnosti od toga koji region u Srbiji je u pitanju.
 
U Beogradu muškarci mnogo više nego u bilo kom drugom regionu učestvuju u kućnim poslovima i u brizi o deci, ali imaju najmanju podršku šire porodice, dok je u regionu zapadne Srbije najvidljiviji značaj međugeneracijske solidarnosti, pa majke i očevi u odgajanju dece u mnogo većoj meri imaju podršku svojih roditelja.
 
Prema rezultatima istraživanja, na uslugu predškolskih ustanova najmanje mogu da računaju roditelji iz istočne i južne Srbije, gde ona nije dostupna za skoro 60 odsto ispitanika, dok je u ostalim regionima to 92 odsto.
 
Kampanja je deo projekta WoBaCa, koji se sprovodi uz podršku EU, sa estonskim poverenikom i gradom Hajdelbergom, u okviru koga je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sproveo i istraživanje "Rodna ravnopravnost i ravnoteža između poslovnog i privatnog života".
 
Rezultati istraživanja, koje je sprovela agencija Faktor plus, pokazuju da se na položaju žena mora više raditi, što je jedino moguće neselektivnim i doslednim primenjivanjem zakona, otklanjanjem prepreke koje utiču na njihov izlazak i napredovanje na tržištu rada i obezbeđivanjem odgovarajućih servisa podrške. 
  • Zena

    10.02.2022 06:53
    Nije problem
    Meni je vise sokirajuca cinjenica da ocevi provedu u proseku 11 minuta sa decom. Najvise mi znaci kad suprug uzme i izvede decu napolje dok ja nesto radim (peglam,usisavam....) em se lepo druzi sa decom em smo nas dvoje efikasni. Za sve se covek moze dogovoriti. Subotom suprug pravi dorucak i kuva rucak. Da me odmeni malo ne zato sto mi je tesko vec zato sto mi je dojadilo svaki dan. Dogovor kucu gradi. Neka ostane odnos 6:1 ali ako je takav dogovor izmedju supruznika. Ako nije i ne slazu se nek se dogovore.
  • vlada

    09.02.2022 14:43
    Aha
    Ispada da su sve zene vredne, a svi muskarci lenji. Zar vam se to ne cini nenormalno?
    Ali ima resenje i za to. Ajde se vi zene onda nemojte udavati, ili se udavajte medjusobno jedna za drugu i resen problem. Muskarci ce onda ziveti kao hoce, a bogami vi.
  • zena i majka

    09.02.2022 10:55
    tako je kako je
    E muškarci moji vi što usisate za 5 minuta ono što ona radi sat vremena.... Lako je kad je ona juče već sredila ispod fotelja, stolova, kreveta, troseda, ćoškove.... I vi što kuvate i sredite sudove za sat vremena.. ona je već isplanirala i sredila i za večeru i za sutra šta će se deci ostaviti dok niste kod kuće, da ne pričam o prethodnoj nabavci... Tako je kako je žena će uvek biti žena. A ona koja ima i može usput i frizera, i nokte i teretanu i kafu sa prijateljicom.... i da plati da joj kod kuće neko pomogne jer u tom slučaju ne može da stigne da održava dom, jer radi puno radno vreme a mora imati i vreme da se deci posveti i dovesti ih i odvesti i ispratiti i dočekati, i domaći pogledati, i sa kompjutera otkačiti :) ta će uvek biti osuđivana..... Tako je bilo i uvek će biti, žene pomirite ste s tim ne kukajte budite srećne da imate za koga, jer šta bi žiovt bio bez obaveza i bliskih ljudi za koje ih obavljamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.