Oseća li beba bol kad se seče pupčana vrpca?

Jedna od prvih stvari koje lekari i babice urade nakon rođenja deteta je da preseku dedetovu pupčanu vrpcu.
Oseća li beba bol kad se seče pupčana vrpca?
Foto: Pixabay
Budući da je verovatno da će beba plakati kada se to dogodi, možda ste se zapitali osećaju li bebe taj rez?
Znanje može pomoći da nestanu teskoba, naročito kod žena koje to prolaze prvi put. Stručnjaci su za Romper ponudili neke odgovore:
Stručnjaci su za Romper ponudili neke odgovore:
 
Zašto se preseca pupčana vrpca?
 
Jednom kada vaše malo klupko radosti stigne na svet, ono zaista više nema potrebu za vrpcom, koja prestaje da radi svoj posao. 
 
"Kada se beba rodi, arterije i vene unutar pupčane vrpce počeće da se zatvaraju i protok krvi između bebe i posteljice će prestati", tvrde stručnjaci.
 
Osećaju li bebe kako je presečena vrpca?
 
Budite uvereni, sečenje pupčane vrpce neće naštetiti vašoj bebi. Zapravo, ona to neće ni osetiti. 
 
"Pupčana vrpca ne sadrži nervne završetke, zbog čega ne boli ni mamu ni bebu kada se preseče", reči su s medicinskog portala.
 
Da li je dobra ideja odložiti sečenje pupčane vrpce?
 
U nekom trenutku trudnoće možda ste čuli za odloženo presecanje pupčane vrpce. To znači da bi trebalo pupčanu vrpcu da presečete nakon što ona prestane da pulsira, a to je otprilike tri do pet minuta nakon bebinog izlaska na svet.
 
Odloženo presecanje ima neke prednosti. 
 
"Omogućavanje dodatnog vremena pre stezanja i presecanja pupčane vrpce može povećati volumen krvi u vašoj bebi za jednu trećinu", tvrde stručnjaci. 
 
Druge prednosti uključuju poboljšane razvojne rezultate u budućnosti, povećanje detetovog hemoglobina i hematokrita pri rođenju i povećanje mijelinizacije mozga. Postoje i mnoge prednosti za prevremeno rođene bebe.
 
Postoje i neki rizici
 
"Najveći rizik povezan s odloženim presecanjem pupčane vrpce je mali porast incidencije žutice kod beba", objašnjavaju. "Osim povećanog rizika od žutice, odloženo presecanje može rezultirati pojavom viška crvenih krvnih zrnaca u krvi bebe, što može dovesti do problema s disanjem i cirkulacijom."
 
O svim detaljima o presecanju pupčane vrpce, kao i o bilo kakvim zdravstvenim pitanjima, uvek je najbolje obratiti se lekaru koji vodi trudnoću, kao i doktorima koji su prisutni na porođaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom