Zbog ove hrane deca najviše negoduju

Roditelji često zaziru od porodičnih obroka jer se brinu da njihova deca neće pojesti serviran obrok, da će odbiti da ostanu za stolom za vreme obroka i da će se žaliti na hranu koja se nudi.
Zbog ove hrane deca najviše negoduju
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da je 35 odsto od 2.000 ispitanih mama i tata reklo da je sedanje za trpezarijski sto za večeru stresno iskustvo, piše Express.co.uk.
Oko 40 odsto roditelja priznalo je da se bori s tim da uživa u sopstvenom obroku jer je njihovo dete izbirljivo s hranom. Kao rezultat toga, svaki šesti roditelj bi najradije odvojio decu za posebni sto ili bi jeo u miru nakon što deca završe svoj obrok.
Naime, više od petine njih tvrdi da im ne pomaže to što nisu sigurni usopstvenu sposobnost posluživanja obroka koji će se svima svideti, dok bi više od polovine (54 odsto) volelo da ima pomoć u kuhinji kako bi mogli da posluže brza, ukusna i zdrava jela u kojima će cela porodica garantovano uživati.
 
Male promene mogu napraviti veliku razliku
 
Nutricionistkinja Džoen Lan je rekla: "Znamo da obroci mogu biti jako stresni za porodice, dok su roditelji zabrinuti da ne postižu da svi jedu uravnoteženo, kao i da će izbirljiva ishrana ometati zdravu ishranu. Male promene u načinu na koji porodice pristupaju obrocima mogu napraviti veliku razliku. Podelili smo neke od naših najboljih saveta s volonterima - poput uključivanja dece u planiranje i pripremu obroka, dopuštanje deci da sama biraju hranu iz zajedničke zdele ili posluživanje umaka kao dodatka."
 
"Lake promene poput ove zaista mogu učiniti obroke ugodnijim za sve", kaže.
 
Studija je takođe pokazala da je hranjenje dece s previše šećera, premalo povrća i obrocima koji nisu dovoljno raznoliki među glavnim brigama roditelja.
 
Više od polovine roditelja, njih 56 odsto, bori se s tim da deca jedu zdrav odnos voća, povrća, proteina i ugljenohidrata
Poznato je da gotovo tri četvrtine (73 odsto) dece preferiraju hranu iz dostave pored domaćeg kuvanog obroka.
 
Povrće se smatra najtežom hranom koju će dete prihvatiti (na to se požalilo 42 odsto roditelja), zatim slede proteini, poput ribe, jaja i nemasnog mesa (22 odsto), te zdravi ugljenohdirati, poput smeđeg hleba ili pirinča od celih žitarica (17 odsto).
 
U želji da deca budu srećna, polovina roditelja je rekla da im je lakše da izvuku nešto iz zamrzivača radi praktičnosti, dok 29 odsto njih poslužuje slatkiše i čokoladu, a 28 odsto će se odlučiti za gotov obrok.
 
A kako bi cela porodica dobro jela, oni koji su spremni da posluže različite obroke često će kuvati do tri različite večere kako bi osigurali hranu koja će se svima svideti.
 
Hrana oko koje deca najčešće negoduju:
 
- klice,
- gljive,
- masline,
- luk,
- kozice,
- brokoli,
- kuskus,
-losos,
-paprike,
-paradajz,
- zelena salata,
- tuna,
- grašak,
- šargarepa,
- bakalar,
- jaja,
- goveđi odrezak,
- goveđe mleveno meso,
- pileći bataci.

Teme

deca

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom