Istraživanje: Ako vas svekrva izluđuje, razlog bi mogao biti evolucijski

Ako imate napet odnos sa svojom svekrvom, to možda nije vaša krivica i možda se radi o posledici evolucije, pokazuju istraživanja.
Psiholozi su ispitali 100 ljudi o njihovim odnosima s roditeljima, decom i partnerovom rodbinom. Muškarci i žene najčešće prijavljuju lošije odnose sa taštom i svekrvom, pokazali su rezultati.
Stručnjaci su rekli da se to možda svodi na to da svekrve podsvesno staju na stranu svog deteta, delujući isključivo u interesu svog genetskog srodnika. Međutim, tašte i svekri su pokazali otpor tom trendu i pokazalo se da se bolje slažu sa svojom snajom ili zetom nego sa svojim detetom.
Stručnjaci sa državnog univerziteta Arizona ispitali su 308 Amerikanaca o njihovim odnosima sa svojom porodicom i tazbinom.
 
Dr Džesika Ajers kaže da su učesnici odgovarali na pitanja o razlozima svađa, kao što su novac, sigurnost, društveni status i briga o deci. Istraživači su izračunali koliko je njihovih interakcija sa direktnom porodicom i tazbinom rezultiralo sukobom.
 
Nalazi, objavljeni u časopisu "Evolutionary Psychological Science", pokazuju da su muškarci i žene izvestili da imaju više sukoba sa svojim taštama i svekrvama (44 odsto) nego sa svojim majkama (39 odsto).
 
Finansijska sredstva i briga o deci bili su najčešći razlozi za svađe
 
Istraživači su rekli da to pokazuje da postoje razlike u percepciji sukoba s biološkom porodicom i tazbinom. Takođe su rekli da je zanimljivo što su novac i porodična briga bili koren većine sukoba jer su obe teme središnje za dugoročni reproduktivni uspeh. Svađe s tazbinom verovatno su pod uticajem genetskog sukoba jer svaka osoba nesvesno radi u interesu svog genetskog srodstva.
 
"Ovaj genetski sukob može uzrokovati neslaganje afiniteta oko raspodele resursa i ulaganja, baš kao što vidimo da se majke i očevi ne slažu u tim poljima. Naši rezultati su u skladu s hipotezom da genetski sukob može biti temelj negativnih društvenih interakcija koje se javljaju u ovim vezama", rekli su istraživači.
 
Tastovi su prijavili nešto manje sukoba sa svojim zetovima, što bi moglo biti posledica ćerinog izbora partnera i potencijalnog dovođenja nove osobe u porodicu, sugerisao je tim. Zaključili su da je odnos oca i ćerke najzategnutiji kad ćerka uđe u novu vezu i vremenom se smanjuje ako otac veruje da njen partner jača porodičnu zajednicu.
 
Studija je nazvana "Konflikt svekrve i snahje: evolucijska perspektiva i izveštaj empirijskih podataka iz Sjedinjenih Država".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom