"Istorijska presuda": Deca u Italiji više neće automatski dobijati očevo prezime

Mali Italijani više neće automatski dobijati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.
"Istorijska presuda": Deca u Italiji više neće automatski dobijati očevo prezime
Foto: Pixabay
Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obavezno da se novorođenom detetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.
U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se italijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje dece. 
Međutim, ova pravna norma krši članove italijanskog ustava, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u sredu.
 
Roditelji ubuduće moraju da odluče da li će svojoj deci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučile su sudije pozivajući političare da reaguju. 
 
Nacrt zakona već je u parlamentu. Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.
 
Pristalice promene zakona rekle su da je reč o "istorijskoj presudi", "maloj revoluciji" i daljem koraku ka jednakosti muškaraca i žena.
  • Milka

    11.05.2022 17:34
    Španci to rade pametnije...
    Španci lepo stave prvo majčino, pa očevo, i tako svako ima po dva, a niko se ne oseća uskraćeno. E sad, kad treba da se potpišu, to obično potraje, jer mnogi od njih imaju i dva imena. Bilo kako bilo, i Italija i Španija su zemlje u koje bih sutra mogla da se preselim jednom za svagda. Samo pozovem medjunarodne selidbe pro move i odoh... Mnogo toga je kod njih rešeno drugačije, ali čini mi se bolje od ostalih zemalja u Evropi. Sviđa mi se kako razmišljaju.
  • Lilly

    29.04.2022 17:18
    Bravo! Zašto očevo prezime da bude važnije?!
  • x

    28.04.2022 18:30
    y
    za par generacija italijani će imati prosečno po 7-8 prezimena.
    vrli dvajsprvi vek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom