Hrvatsku potresa slučaj trudnice čija beba ima tumor na mozgu, a kojoj odbijaju prekid trudnoće

Slučaj Mirele Čavajde koja je nedavno je saznala da njena nerođena beba ima tumor, a doktori odbijaju da izvrše abortus, potresa hrvatsku javnost.
Hrvatsku potresa slučaj trudnice čija beba ima tumor na mozgu, a kojoj odbijaju prekid trudnoće
Foto: Pixabay
Hrvatski mediji prenose da je zdravstveni sistem na brojne načine izneverio i ugrozio Mirelu Čavajdu.
Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su da joj obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko velik da dete najverovatnije neće dugo poživeti, a i ako hoće, da nikada neće moći da živi normalno. 
Kako navodi Index.hr, tumor se ubrzano razvija pa već sada, u 26. nedelji trudnoće, ima prečnik veći od pet centimetara tako da je deformisao glavicu deteta i pritiska mu mozak.
 
Tragičan preokret dogodio se u 24. nedelji trudnoće. Na pregledu 19. aprila ultrazvukom je utvrđeno da nešto nije kako treba. Ginekološkinja je Čavajdu uputila u bolnicu Sveti Duh u kojoj joj je 20. aprila urađena magnetna rezonanca. Nalaz, kojim je otkriven ogroman maligni tumor, čekala je punih devet dana iako se svi problemi u trudnoći smatraju hitnim.
 
Lekari kojima se obratila uveravali su je da bi joj rado pomogli, ali tvrde da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. nedelje trudnoće protivzakonito, što, kako navodi pomenuti portal, nije istina jer se prekid trudnoće može obaviti nakon 10. nedelje od začeća "kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi s teškim urođenim telesnim ili duševnim manama".
 
Roditelji su pokušali da potraže pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle da obave prekid trudnoće. Prošlog petka poslali su zahtev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebalo da odobri prekid trudnoće, međutim odgovore i dalje čekaju.
 
Lekari su roditeljima usmeno priznali da će dete ako se rodi i preživi u najboljem slučaju živeti kao biljka, međutim, niko to nije hteo da napiše. Umesto toga svi su joj savetovali da pomoć potraži u Sloveniji.
 
Ginekološkinja Jasenka Grujić, koja se zalaže za pravo na prekid trudnoće u skladu sa zakonom, kaže da je neverovatno da se medicinska zajednica, pre svega lekari, ne drže zakona koji je na snazi.
 
Kako je navela, ovo što se sada događa njenoj sugrađanki smatra prvorazrednim propustom njene profesije. 
 
"Zakonski okvir postoji, kompetentni lekari postoje, opremljene ustanove postoje. Jednom rečju, sramota za hrvatsku medicinu i za hrvatsko društvo koje bi trebalo da bude sekularno", poručila je Grujić.
 
Hrvatska voditeljka Ivana Paradžiković objavila je ovu priču i na Instagramu podelila fotografiju Mirele koja je u šestom mesecu trudnoće i zamolila za pomoć.
 
"Ovo je moja prijateljica. U šestom mesecu trudnoće. 25 nedelja sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovan pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Poslednje četiri nedelje je toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi nikakve. Ako kojim slučajem preživi biće s teškim urođenim telesnim ili duševnim manama", navela je Paradžiković.
 
Nakon objave o ovom slučaju oglasilo se Ministarstvo zdravstva Hrvatske.
 
"Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon deset nedelja ako za to postoje medicinski razlozi", saopštili su iz ministarstva.
 
Na sve zdravstvene ustanove apelovali su da pravovremeno i tačno informišu pacijentkinje o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.
  • TBL

    07.05.2022 15:12
    Kako je strašno živeti u ovom šugavom svetu koji nema milosti ni prema trudnicama...jer prekid ovakve trudnoće bi bio čin milosti i ljudskosti i morao bi biti obavezan a lekari koji odbiju da pomognu kažnjeni!
  • Liman 3

    07.05.2022 13:42
    @Andrija Šrek
    Iz istih razloga iz kojih i kod nas nikom nije oduzeta licenca.
  • Andrija Šrek

    05.05.2022 16:28
    Licenca?
    Ne razumem zašto dotičnim liječnicima koji su odbili izvršiti prekid trudnoće iz medicinskih indikacija po zakonu, nije oduzeta licenca za rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom