Kako da znate kada vaše dete više ne treba da spava preko dana

Prema mišljenju medicinske sestre Džejn Bari, postoje tri jasna znaka da je vaše dete spremno da prestane da spava tokom dana.
Kako da znate kada vaše dete više ne treba da spava preko dana
Foto: Pixabay
Vreme je za dremanje, ali vaše dete je potpuno budno i aktivno
Džejn kaže da, kad dete prestane da trlja oči u vreme dnevnog odmora, to je jedan od prvih znakova.
"Ako vaše dete deluje sveže i budno kad bi inače trebalo da drema, sledite taj znak. Važno je i dalje pripaziti na znakove koji ukazuju na potrebu za spavanjem. Nekim danima možda će mu ipak trebati malo tišine i odmora", rekla je ona.
 
Vreme za spavanje mnogo je kasnije od uobičajenog
 
Opšteprihvaćena je istina da svaki roditelj voli period dnevnog odmora svog deteta, zbog toga će nastojati da produži taj period što više. Ipak, ako dete vremenom pomera večernje spavanje sa 19 časova na 22 ili 23 časa, to bi mogao da bude  znak da mu je popodnevni odmor bio suvišan.
 
Slučajno ste propustili popodnevni san, a dete nije imalo ispade do kraja dana
 
Vaše dete se tako dobro ponašalo na dečijoj zabavi ili u supermarketu da niste odmah ni primetili da taj dan nije spavalo. Pripremate se za neizbežnu nervozu kasnije popodne ili predveče, ali ona ne stiže.
 
Izuzetak od pravila
 
Kao što znamo, svako dete je drugačije, pa postoji nekoliko izuzetaka od ovog trojnog pravila.
 
Ranoranioci
 
Prema rečima medicinske sestre, deca koja propuštaju dnevni odmor, uveče odlaze na spavanje nešto ranije.
 
"Ovo je takođe slučaj ako imate dete koje se budi veoma rano ujutro, na primer oko četiri ujutru. To je znak da mu zapravo treba bar jedan dnevni san".
 
Brzi rast i promena rutine
 
Svaki period rasta ili promene rutine može da izbaci teoriju o ukidanju dnevnog odmora iz koloseka, zbog toga Džejn savetuje da budete fleksibilni i spremni da se prilagodite potrebama deteta.
 
Vreme za mir i tišinu
 
"Sva deca mogu imati koristi od toga da provedu deo dana u miru i tišini", kaže Džejn.
 
Dakle, čak i ako vaše dete više ne drema tokom dana, nemojte zanemariti prednosti koje mu može doneti sat vremena mira u sobi, piše Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.