Zašto žene rađaju na leđima?

Žene širom sveta rađaju ležeći na leđima, ali razlog nema nikakve veze s evolucijom ili biologijom. Ta praksa zapravo ima prilično čudno poreklo.
Prema "American Journal of Public Health", francuski kralj Luj XIV bio je taj koji je "izmislio" ležeći položaj za porođaj.
Luj XIV vladao je od 1643. do 1715. godine i za to vreme dobio je 22 dece, a ništa nije voleo više od gledanja kako se rađaju. Kralja je frustriralo da gleda svoju ženu i ljubavnice kako rađaju sedeći u stolici za porođaj, odnosno hteo je da ima intimniji i nesmetaniji pogled. 
"Zato je Luj XIV promovisao novi, ležeći položaj", navodi časopis.
 
Naučnici tvrde da je insistirao na novom dizajnu porođajnog stola na kojem bi žena mogla da leži na leđima i drži noge podignutim. Ali umesto da sedi na kraju stola i posmatra sve izbliza, Luj XIV ipak je virio iza paravana. 
 
Kada su niži slojevi društva saznali na čemu je njihov kralj insistirao, sledili su njegov primer i praksa se proširila po svetu.
 
Međutim, neki lekari tvrde da ležeći položaj može produžiti trudove ili čak povećati potrebu za carskim rezom. Zato neke žene danas odlučuju da rode stojeći, u čučnju, sedeći, klečeći ili na rukama i kolenima.
  • Daca

    23.05.2022 13:31
    Naopako
    „Zato neke žene danas odlučuju da rode stojeći, u čučnju, sedeći, klečeći ili na rukama i kolenima.”
    Sreća da nekoj nije palo na pamet da odluči da se porađa naopačke, da visi kao slepi miš.
  • Tili

    23.05.2022 13:26
    ne daj boze vise da se poradjamo po poljima i u stalama
  • B. V

    23.05.2022 09:33
    B. V
    Koliko je meni poznato Lui llV je bio,izopacen i perverzan te tim polozajem zena se samozadovoljavao! Zene su od vajkada donosile na svet decu u sedecem polozaju! Eventualno lezeci ako osete daje vreme a nema nikog oko njih legnu na polju ili stali i same obave porodjaj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.