Stručnjaci objašnjavaju zašto deca grizu druge oko sebe

Deca imaju običaj da ujedaju druge oko sebe, a neki roditelji imaju problem da shvate zbog čega se to dešava.
Potencijalnih razloga je mnogo, ali, što je najvažnije, skoro nijedan od njih ne ukazuje na agresivno, odnosno loše ponašanje. Štaviše, stručnjaci tvrde da je sasvim uobičajeno da deca od dve-tri godine prolaze kroz ovu fazu.
Obratite pažnju
Nicanje zuba - Jedan od najčešćih razloga zbog kog deca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Detetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.
 
Istražuju svet - Od svog rođenja deca istražuju svoju okolinu koristeći pre svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se s tim bolje upoznala.
 
Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate s predmetima u svom okruženju, međutim deca najviše veruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.
 
Način da iskažu nezadovoljstvo - Kada su deca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena, njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge dece, ujedanje je praktično impulsivna odluka.
 
Potrebna im je aktivnost
 
Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne sme da prođe nekontrolisano. Kao roditelj trebalo bi da dete odvojite od osobe koju je ugrizla, potvrdite njegovu frustraciju, objasnite mu da njegovo ponašanje nije dobro i da mu date drugi način da se izrazi. U ovom slučaju je veoma važno biti dosledan i svoje metode preneti i na vaspitače u vrtiću.
 
Traže vašu pažnju - Neverovatno je koliko brzo i lako deci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše deca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu decu.
 
Ukoliko se dogodi da je dete iz nekog razloga zapostavljeno, ono može da počne da se ponaša destruktivno. Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primetili koliko malo vremena ste provodili sa svojim detetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju.

Teme

deca

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom