Zašto trudnice ne treba da idu lakiranih noktiju na porođaj?

Priprema za porođaj podrazumeva fizičku pripremu, ali i pripremu svega što će porodilji biti potrebno dok je u bolnici.
Zašto trudnice ne treba da idu lakiranih noktiju na porođaj?
Foto: Pixabay
Kako piše portal Bebac, među najvažnijim pravilima jeste da trudnica ne sme doći na porođaj sa nalakiranim noktima.
Zašto je zabranjeno imati nalakirane nokte na porođaju? Da li je u pitanju estetika ili pravila bolnice ili nešto treće?
Pravilo da nokti ne smeju biti nalakirani kada trudnica krene na porođaj vezuje se isključivo za njenu bezbednost i zdravstveno stanje. Naime, preko noktiju može se videti mnogo toga - kada su u pitanju promene u zdravstvenom stanju ili simptomi nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.
 
Zdravlje i izgled, ali i kvalitet noktiju mogu pokazivati mnogo više nego što mislimo. Meki, krti i lako lomljivi nokti pokazuju da organizmu nedostaje gvožđa i cinka, ali i vitamina B, A i C.
 
Isto tako i druge promene na noktima mogu pokazati jasno zdravstveni problem - što u nekim slučajevima može biti veoma važno kako bi se na vreme i adekvatno reagovalo.
 
Promene na noktima koje se mogu primetiti tokom porođaja važne su lekarima kako bi na vreme otkrili moguće komplikacije. Kada su nokti porodilje bezbojni i prirodno ružičasti - sve je u redu, ali ukoliko dođe do promene u boji te postanu beli, a kasnije i modri - to pokazuje nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.
 
Upravo zato je važno da nokti porodilje ne budu namazani kako bi se ovakav problem na vreme otkrio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom