Šta rade tate kad porođaj počne?

Koliko god se trudili da pomirimo vekovima različite uloge, da podelimo poslove i odgovornosti, kad su trudnoća i porođaj u pitanju, neminovno je sve na mami.
Šta rade tate kad porođaj počne?
Foto: Pixabay
Ipak, i tata prolazi sve to sa njom, na svoj, nimalo jednostavan način, piše portal Bebac.
Možete li da zamislite da vaše dete raste u nekom drugom telu, a da se rađa bez vašeg prisustva? Da sedite i čekate da vam neko javi telefonom da je vaše dete došlo na ovaj svet?
Bez da merimo kome je koliko teško, kome je teže, a kome eto baš lako, želimo da se osvrnemo i na emocije koje tate proživljavaju kad se rađaju u novoj, toliko važnoj životnoj ulozi.
 
"Dragi, počelo je"
 
Sudeći po iskustvu Bebac roditelja, scene iz filmova koje su prilično preuveličane i karikirane kada su u pitanju trudnice, reakcije budućih tata kad porođaj počne gotovo je identičan ako ne i izražajniji.
 
Hormoni koji se luče pred sam početak porođaja pomažu mami da se umiri i potpuno posveti svom telu i porođaju. Kako sa druge strane muškarci ne idu na porođaj, ne luče opijat endorfin, a čitavih devet meseci su potiskivali sve što se u njima "kuva", neretko na početku porođaja eskaliraju burne emocije pa su trudnice te koje u takvom trenutku umiruju svoje partnere.
 
Bude tu i padanja u nesvest, zaboravljanja, spetljanja i to je sve ok. Jer, ne postaje se tata svaki dan.
 
Na kraju kada se sve završi ostaju anegdote koje se dugo prepričavaju. Ali do tada... nije ni tatama lako.
 
Tata na porođaju – neprocenjivo iskustvo
 
Većina muškaraca i ne pomišlja na odlazak u porodilište, posebno ako uzmemo u obzir da u većini naših porodilište prisustvo oca na porođaju nije ni dozvoljeno.
 
Ipak, ako se i kada ukaže prilika za to, ne postoji mesto na ovom svetu na kojem bi radije očevi bili, posebno ako su takvo iskustvo već imali.
  • Dragan

    03.06.2022 18:40
    Ah
    Komšika slavi a tkzv otav nema ppjma da je otac.Istraživanje naših stručnjaka za genetiku govori da 30% stanovnika Srbije u matičnoj knjizi nema biološkog oca.Knjiga objavljena pre oko 10g na osnovu genetike raznih ljudi(očinstvo,zatvorenici,osuđenici ,studenti itd).
  • 39

    03.06.2022 14:59
    Tate bi trebalo da budu uz ženu celo vreme ako se ona odluči za porođaj u nekom srpskom porodilištu, da bi ako je moguće sprečili divljačko zlostavljanje ponižavanje i sve nezamislive oblike maltretiranja žena od strane šljama koji radi u porodilištima.
  • stole

    03.06.2022 14:02
    iskustvo
    imao sreće da gledam rađanje ćerke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.