Da li je u redu da roditelji budu goli pred svojom decom?

Treba biti realan i prihvatiti da nema načina da zaobiđete temu golotinje pred vašom decom, a da stvari ne postanu lične i pomalo neugodne.
Da li je u redu da roditelji budu goli pred svojom decom?
Foto: Pixabay
Možemo se našaliti i reći da jedina osoba koja bi mamu trebalo da vidi golu jeste tata, i obrnuto. Jer na to su mame i tate pristale, dok deca sigurno nisu.
Deca golotinju u početku doživljavaju sa znatiželjom. I puno pitanja.
Ako vas vaše dete ugleda kako izlazite ispod tuša, možda će postavljati neka neobična pitanja. 
 
"Mama, zašto ti sike vise?", "mama, da li ti otpala piša?", "zašto imaš dlake?" - samo su neka od pitanja na koja ćete možda teško smisliti odgovor. Za početak ćete se verovatno nasmejati, a dalji razgovor zavisiće od toga koliko ste detalja voljni da podelite sa svojim detetom, u skladu sa vaspitanjem kakvo primenjujete. 
 
Osećaj ugodnosti je ključan
 
Ako i vama i vašoj deci odgovara osećaj slobodne golotinje, u tome nema ništa loše, tvrdi bloger o roditeljstvu i urednik antologije o majčinstvu Norman Nejtman. 
 
"Golotinja, kada se odvija u vašem domu i kad je 100 odsto neseksualna, neće traumatizovati dete, pogotovo ako su svi saglasni i ako se svi osećaju ugodno", smatra on.
 
Deca će vam dati do znanja kada je vreme da prestanete da budete goli pred njima - obično u trenutku kada odluče da ne žele da budu goli pred vama, veruju neki stručnjaci.
 
Kako deca odrastaju, ona razvijaju sopstveni osećaj želje za privatnošću 
 
Amanda Rodrigez, majka trojice dečaka, rekla je da je sa svakim od svojih sinova došla do tačke, obično najkasnije u uzrastu od pet godina, kad je zaključila da više nije u redu da bude gola u njihovoj blizini.
 
Teri Grinvold, razvedeni otac troje dece, s druge strane je čvrsto zauzeo stav da je golotinja zabranjena pred decom. 
 
"Bilo bi vrlo teško naučiti decu bilo kakvom osećaju privatnosti, skromnosti i poniznosti kada bi roditelj smatrao da je u redu biti go pred svojom decom. To bi takođe pokrenulo pitanja i razgovore na koje deca možda nisu spremna", rekao je.
 
Čini se da nema konkretnih naučnih objašnjenja koja bi vas mogla usmeriti na odluku o tome da li je slobodna golotinja u porodici dobra ili loša za vašu decu, u kojoj meri niti do kog uzrasta. Neke studije na tu temu nisu bile dovoljno iscrpne, a često su imale potpuno protivrečne rezultate.
 
Na primer, jedna studija nije utvrdila negativan uticaj na adolescente koji su svoje roditelje redovno viđali gole u uzrastu od tri do šest godina, ali druga studija zaključila je da su deca između šest i 11 godina čiji su roditelji bili slobodni po pitanju golotinje razvila preterano ležerne stavove o seksu i bila sklonija promiskuitetnom životu, piše CNN.
  • Andrija Šrek

    06.06.2022 12:10
    ...
    Nisam baš razumeo zašto treba biti ponizan?
  • pobogu

    06.06.2022 10:17
    "Da li je u redu da roditelji budu goli pred svojom decom?"

    Ne da je u redu, nego je to nuzno da bi dete izgradilo zdrav, prirodan odnos prema svom telu, seksu, suprotnom polu.



    A da li je u redu da deca gledaju savremene filmove prepune nasilja i bolesno-morbidnih situacija?

    I, da li je u redu da roditelji ne ocekuju da gledanje takvih filmova se nece odraziti na psiho intelektualni razvoj deteta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom