Neobičan slučaj: Dvogodišnjak počeo da pokazuje znakove puberteta

Kad god je Erika dovela svog dvogodišnjeg sina u igraonicu, drugi roditelji bi je pitali zašto to dete još pije iz flašice.
Neobičan slučaj: Dvogodišnjak počeo da pokazuje znakove puberteta
Foto: Pixabay
Mnogi su uočili da izgleda starije pa su ga zbog mišićave građe prozvali nadimcima kao što su Viking ili Samson. Međutim, Erika se zabrinula tek kada je ugledala stidne dlake na telu svog sina.
"Znala sam da to nije normalno. Izgledao je kao dečak star četiri ili pet godina, a onda su počele da se javljaju i trajne erekcije", ispričala je 43-godišnja majka za "Insider".
Dečak je sa samo godinu dana bio težak 12 kilograma, a mesečno je dobijao nešto manje od kilograma. To nije bila masnoća, samo mišići.
 
Dr Toni Huls, pedijatar endokrinolog iz dečje bolnice "Everlina London", bio je pomalo zbunjen kada ga je Erika kontaktirala u martu.
 
Naime, njen sin je u svom sistemu imao isto toliko testosterona kao i odrasli muškarac. Takođe je imao gustinu kostiju kao dete uzrasta četiri i po godine. Daljim pretragama isključeni su najčešći uzroci, poput endokrinog tumora ili kongenitalnog poremećaja koji utiče na nadbubrežne žlezde.
 
"Bilo je vrlo zastrašujuće jer niko nije znao šta se dešava", prisetila se Erika.
 
Tada je dr Huls došao na ideju da upita majku da li je njen sin bio duže vreme izložen lečenju veštačkim testosteronom namenjenim odraslima. Ona se prisetila da je njen muž nekoliko godina koristio testosteron u gelu zbog složenog stanja testisa s kojim je rođen.
 
"Šokirali smo se kada smo saznali da je gel koji je moj suprug svakodnevno lokalno nanosio mogao uzrokovati Barnabijeve probleme", kaže Erika.
 
Dr Bendžamin Udoka Nvosu iz dečje bolnice Koen u Njujorku za "Insider" je pojasnio da testosteron u gelu ostaje na koži čak i nekoliko sati nakon nanošenja.
 
"Članovi porodice i drugi pojedinci koji su u bliskom kontaktu s pacijentom izloženi su riziku", pojasnio je i dodao da "testosteron dolazi u krvotok čak i kada pacijent nosi odeću".
 
"Ako je osoba izložena testosteronu tokom dužeg perioda, to može biti štetno. Visoki nivoi posebno su opasni za decu jer mogu da uđu u pubertet godinama pre svojih vršnjaka. Simptomi uključuju pojavu akni, stidnih dlaka i dlaka ispod pazuha, kao i prevelike reproduktivne organe", napomenuo je dr Nvosu.
 
Lekar savetuje ljudima da koriste jednokratne rukavice kada nanose gel, a detetovim roditeljima poručuje da ne brinu jer će dečakov uzrast na kraju sustići njegovo telo. Objasnio je da će se dečakov nivo testosterona vratiti na normalnu sada kada je njegov tata prešao na injekcije testosterona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom