U Japanu je pravilo: Treba li deca da spavaju s roditeljima?

Ovo je jedna od tema oko kojih je teško postići konsenzus bilo među strukom bilo među opštom populacijom.
U Japanu je pravilo: Treba li deca da spavaju s roditeljima?
Foto: Pixabay
Naime, postoje negativne strane zajedničkog spavanja, ali i pozitivne, zbog čega bi svaki roditelj za sebe trebalo da odluči  koja je opcija najbolja za njegovu situaciju. 
Postoje situacije kada je preporučljivo izbegavati zajedničko spavanje, npr. kada je roditelj pod uticajem alkohola ili lekova koji smanjuju mogućnost rasuđivanja i pravovremene reakcije.
Spavanje roditelja s decom može se podeliti u tri kategorije: spavanje u istom krevetu, spavanje u istoj prostoriji ili spavanje deteta u krevetiću spojenom s krevetom roditelja. Kada govorimo o zajedničkom spavanju, najčešće podrazumevamo spavanje u istom krevetu ili spavanje deteta u krevetiću koji je spojen s roditeljskim krevetom i između njih ne postoji ograda.
 
U Japanu je zajedničko spavanje roditelja i dece kulturna norma, dok je u zapadnim zemljama ovo još kontroverzna tema oko koje se teško usuglašavamo. Ipak, zajedničko spavanje je u porastu poslednjih nekoliko godina te se i na zapadu praktikuje sve više. 
 
Prednosti i rizici deljenja kreveta s detetom
 
Za dojilje postoji više prednosti u zajedničkom spavanju jer ne moraju da ustaju iz kreveta noću kako bi podojile svoje dete. Prema stranici Nestedbean, istraživanja pokazuju da će majke dojilje duže dojiti dete ako dele krevet. 
 
Roditelji koji spavaju sa svojom decom navode i bolju emotivnu povezanost kao prednost ovakvog načina spavanja. Primetili su da im deca brže zaspu nego u svom krevetiću. 
 
Pojedina istraživanja došla su do zaključka da su deca koja spavaju sa svojim roditeljima manje teskobna, imaju više samopouzdanja i lakše se snalaze u emotivnim odnosima s drugim osobama.
 
Roditelji kao prednosti zajedničkog spavanja ističu da se i oni sami bolje naspavaju, ređe se bude i odmorniji su. Neki vole ovakav način spavanja jer im je dete na sigurnoj udaljenosti i mogu paziti na njega noću.
 
Negativna strana zajedničkog spavanja je veća mogućnost povrede deteta. Naime, dete može pasti iz kreveta ako se ne koriste zaštitne ograde ili ga roditelji mogu nesvesno povrediti dok se okreću u snu. 
 
Zajedničko spavanje takođe povećava rizik od gušenja. Jastuci, posteljina, pokrivači, odnosno sve ono što se nalazi na roditeljskom krevetu može predstavljati opasnost za dete.
 
Još jedna negativna strana zajedničkog spavanja je to što deci koja su navikla da spavaju s roditeljima teže pada prelazak u svoj krevet odnosno spavaću sobu.  
 
Manjak privatnosti je takođe negativna strana zajedničkog spavanja. Krevet u ovakvoj situaciji ne pripada više samo partnerima.
 
Do kada bi deca trebalo da dele krevet s roditeljima?
 
Ne postoji određeni uzrast kada bi trebalo prestati deliti krevet s detetom. Svako dete je drugačije, kao i porodica, te bi trebalo sami da odlučite kada ste i vi i dete spremni za taj korak.
 
Healthline navodi kako bi tranziciju iz zajedničkog kreveta u sopstveni trebalo raditi postepeno tako da dete lakše prihvati novu situaciju. Preporučuju da prvo isprobate spavanje u istoj sobi tako da roditelji spavaju u svom krevetu, a dete u svom. Držite se proverene večernje rutine - večera, kupanje, čitanje knjige i potom odlazak u krevet. Postoji mogućnost da će dete negodovati ili plakati, ali to je faza koju morate zajedno prebroditi.

Teme

deca
  • Mile

    10.07.2022 22:58
    Kod mene nema. Kad deca spavaju ja gledam fudbal. Kad deca drndaju pokući ja spavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom