Šta se događa s vašom bebom u materici kad kinete?

Trudnice, naročito u kasnijim stadijumima trudnoće, osećaju kako im bebe štucaju, pomeraju se, protežu se i okreću.
Šta se događa s vašom bebom u materici kad kinete?
Foto: Pixabay
Toliko često to osećaju da mogu doživeti i nezgodne udarce u grlić materice ili bešiku. I dok su one te koje pokazuju svoja osećanja pred ljudima iz okoline, zanimljivo je zapitati se dešava li se nešto i u suprotnom smeru.
Šta tačno vaša beba oseća tokom dana?
Čak i nešto tako jednostavno kao što je kijanje tokom trudnoće može vas naterati da se zapitate: Šta se dešava s vašom bebom u materici kad se to dogodi? A šta ako tokom kijanja osetite bol? Može li kijanje uticati na fetus?
 
Prvo, čak ni najsnažnije kijanje neće zapravo povrediti vašu bebu. 
 
"Ne bi trebalo da brinete kada kijate dok ste trudni. Kijanje proizvodi brzo, ali privremeno povećanjestomačnog pritiska", rekla je ginekološkinja Kamila Filips.
 
Međutim, taj trenutni pritisak ne može nauditi tvrđavi koju predstavlja vaša materica. 
 
"Debeli mišić materice i amnionska tečnost koja okružuje bebu pružaju joj izvrsnu zaštitu od ove promene pritiska", objašnjava Filips .
 
"Bebe mogu da osete da mama u tom trenutku kija i mogu se pomeriti i reagovati na to", rekla je dr Alis Saton, asistentkinja kliničkog profesora na Univerzitetu San Dijego.
 
Šta se tačno događa kada kinete dok ste trudni?
 
Iako kijanje neće ni na koji način naštetiti vašoj bebi, moglo bi vas naterati na mokrenje. 
 
"Neke će žene doživeti stresnu urinarnu inkontinenciju, odnosno curenje urina kada kijaju ili kašlju zbog povećanog pritiska na bešiku. Postoje tretmani za inkontinenciju, uključujući fizikalnu terapiju, zbog toga obavestite svog lekara ako se to dogodi", kaže Saton.
 
Ako ste zabrinuti jer je vaše kijanje za vas bolno, znajte da vaša beba ne oseća bol
 
"Ako trudnica oseti zatezanje ili oštar bol u abdomenu kada kine, to je verovatno ono što nazivamo 'bol u okruglom ligamentu'", kaže Saton. "Okrugli ligamenti podupiru matericu, a kako dete raste i postaje sve teže, mnoge pacijentkinje osećaju bol koji se proteže od kukova prema preponama, a ponekad i bol duboko u vagini."
 
Može li fetus osetiti ili čuti kijanje?
 
"Deo fetalnog nervnog sistema koji će postati mozak tek se razvija na kraju prvog tromesečja, a nervni sistem čula takođe počinje da se razvija pri kraju prvog tromesečja. Senzorni nadražaji mogu dopreti do mozga fetusa oko 24. do 25. nedelje", kaže Saton.
 
Unutar materice fetusi su podvrgnuti 24-časovnoj unutrašnjoj simfoniji cirkulišuće krvi, otkucajima vašeg srca, pa čak i zvukovima vašeg marljivog sistema za varenje. Osim toga, fetusi potencijalno mogu čuti i spoljašnje izvore zvuka - muziku koju puštate u svom automobilu ili zvukove s televizije.
 
Uz to, Saton objašnjava da nije potpuno jasno šta beba u razvoju unutar materice čuje, a šta ne, čak i uz spoznaju da bi njen mozak to mogao da registruje. 
 
"Nervni sistem fetusa nastavlja se da se razvija u trećem tromesečju. I samo zato što su nervne veze na mestu, ne znači da znamo kako fetus doživljava te nadražaje. Zbog toga je teško tačno reći kada beba može da percipira unutrašnje i spoljašnje zvukove i pokrete, ali to može biti tokom drugog tromesečja", zaključuje Saton.
  • B. K

    17.07.2022 12:42
    B. K
    Nista! Za sve se priroda pobrinula hvala joj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom