Sve veći hit među roditeljima: Šta je panda roditeljstvo?

Ne postoji priručnik za roditeljstvo, iako u današnjoj literaturi postoji velik broj različitih pristupa. Nijedan ne može savršeno funkcionisati za sve roditelje.
Sve veći hit među roditeljima: Šta je panda roditeljstvo?
Foto: Pixabay
Nedavno se pojavio novi trend, takozvano panda roditeljstvo. Ukratko, radi se o izbegavanju autoritarnosti, uz postavljanje granica, kako se dete ne bi pretvorilo u malog tiranina, prenosi Index.hr.
Roditeljstvo je uglavnom proces suptilne ležernosti i prilagođavanja situaciji
 
Ester Vojcicki, autorka knjige "How To Raise Successful People: Simple Lessons for Radical Results", koristi se sopstvenim iskustvom kako bi razvila svoj pristup panda roditeljstvu. 
 
Teži da veruje deci kao odraslim osobama, dopuštajući im da slede sopstveni kompas i da se orijentišu prema svojim željama i interesima. To im pruža priliku za veću povezanost sa stvarnim životom i jača samopouzdanje.
 
U prirodi, pande štite svoje mladunce dok ne osete da su spremne da stanu na sopstvene noge i brinu se za sebe. 
 
Koristeći analogiju životinjskog sveta, ideja o panda-majkama pojavljuje se kao oblik roditeljstva koji za polazište uzima poverenje u dete i njegove sopstvene sposobnosti.
 
Radi se o kombinaciji bezuslovne ljubavi i ograničenja
 
Deca imaju pravo istraživati, testirati svoje veštine i postavljati izazove. Međutim, postoje određena pravila koja moraju poštovati radi vlastite sigurnosti i dobrobiti, kao i dobrobiti drugih. 
 
U tom smislu ne radi se samo na kognitivnim ili racionalnim veštinama, već se podstiče i emocionalni kontakt te promiče kvalitetno upravljanje emocijama.
 
Iako svi roditelji nastoje da razviju i poboljšaju sposobnosti svoje dece i pripreme ih za život, u ovom slučaju razlika je u metodi.
 
O panda roditeljstvu
 
Prema Vojcicki, postoji nekoliko pojmova koji služe kao temelj za primenu panda roditeljstva - to su poverenje, poštovanje, nezavisnost, saradnja i ljubaznost.
 
Vodeći se ovim pojmovima, roditelji prate i vode decu kroz život. Osim toga, iskazuju svoje poverenje u njih, podržavajući njihove ideje i odluke. 
 
Naravno, to nije linearan i jednostavan put i ima svoje izazove, a uključuje i puno ličnog truda.
Što treba da imate na umu ako primenjujete panda roditeljstvo?
 
Panda roditeljstvo ne mora funkcionisati kao novi projekat koji treba obaviti, nego kao kutija s alatima za preživljavanje koja se daje deci. 
 
Ono što je zanimljivo kod ovog koncepta je mogućnost podsticanja rukovodeće i proaktivne uloge dece. To je način da ih se oslobodi njihove infantilnosti, ne zanemarujući da postoje trenuci kada im je potrebna veća podrška.
  • Zemlja čudesa

    01.09.2022 06:51
    To je verovatno, uz nestašicu bambusa, i razlog zbog kojeg se pande nalaze na listi ugroženih vrsta. Kako postaviti ograničenje bez autoriteta, moliću lepo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.