Vlasti Tokija počele da izdaju prve potvrde istopolne zajednice

Gradska skupština Tokija počela je da izdaje potvrde istopolne zajednice osobama koje žive ili rade u glavnom gradu Japana, a ta mera je dugoočekivana u zemlji u kojoj homoseksulani brakovi ne postoje
Vlasti Tokija počele da izdaju prve potvrde istopolne zajednice
Foto: Pixabay
Japan je jedina zemlja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemlja sveta koja ne priznaje istopolne zajednice, a njen Ustav predviđa da "brak može biti sklopljen samo uz saglasnost oba pola".
Potvrda gradskih vlasti Tokija omogućava partnerima zajednice LGBT da se tretiraju kao bračni parovi za određene javne usluge koje se odnose na stanovanje, zdravstvo ili socijalnu zaštitu.
Moderni kvart Šibuji u Tokiju bio je prvi koji je 2015. godine ponudio takve potvrde. Više od 200 opština i lokalnih vlasti je potom počelo da izdaje takve sertifikate.
 
Japan je poslednjih godina, predvođen konzervativnom desničarskom strankom, napravio male korake ka prihvatanju seksualne raznolikosti.
 
Prema istraživanju javnog mnjenja iz 2021. godine, oko 57 odsto ispitanika se izjasnilo za homoseksualni brak, dok je 37 odsto bilo protiv.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom