Ovi električni uređaji su najčešći uzroci požara, isključite ih kada izlazite iz kuće

Na neke električne uređaje bi naročito trebalo da obratite pažnju jer su oni najčešći uzročnici požara.
Ovi električni uređaji su najčešći uzroci požara, isključite ih kada izlazite iz kuće
Foto: Pixabay
"Kuvala za vodu, električne grejalice, pegle - to su aparati koji su jedan od najčešćih uzročnika nastanka požara u domaćinstvima", rekao je bivši zapovednik i portparol Javne vatrogasne službe Osijeka Boris Banjan za Večernji.
Dodao je da je pegla jedan od najvećih uzročnika požara kada su u pitanju mali kućni aparati.
"Svi kućni aparati, od miksera, raznoraznih pomagala u kuhinji do aspiratora su čest uzrok požara. Aspiratori su problem kada su masni i neočišćeni, pa na njih prska vrelo ulje sa šporeta, onda se može preneti vatra na filtere, a pošto je to sve mast koja gori, tu dođe do veće materijalne štete", naveo je.
 
On takođe smatra da bi sve uređaje, a tu spadaju i mašine za pranje posuđa i veša, trebalo da isključite iz utičnice kad ih nemate pod nadzorom.
 
"Kad su uređaji bez nadzora, kad nemamo kontrolu nad njima i kad nismo u tim prostorijama gde su uređaji, onda bi ih trebalo isključiti iz struje. Tada možemo biti sigurni da neće doći do požara. Ako su uređaji ostali uključeni, to predstavlja opasnost jer zbog lošeg dizajna i loše izrade može doći do kratkih spojeva", kazao je.
 
Produžni kablovi isto tako predstavljaju veliki problem.
 
"Ako je produžni kabel upitne ispravnosti, izolacija tog produžnog kabla ili nekakav spoj žica unutar samog kabla može vremenom biti razlog da dođe do zamora materijala i pregrevanja provodnika produžnog kabla, uključenja više uređaja na jedan produžni kabal, ili uključivanja produžnog kabla na produžni kabal... to sve zajedno povećava prelazni otpor i temperaturu u provodnicima. Dođe do zamora materijala i kratkog spoja. Odgovorno ponašanje bi bilo isključivanje svih uređaja i kablova koji nisu nužni za rad bilo kakvog uređaja, naročito preko noći ili ako ste duže odsutni tokom dana. Kada biste to učinili, onda biste bili sigurni", ispričao je.
 
Istakao je da do požara uglavnom dolazi iz nehata. Čak 95 odsto požara u stanovima i kućama se događa upravo zbog toga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom