Operisana beba čiji roditelji nisu pristali na transfuziju krvi od vakcinisane osobe

Beba, čiji roditelji nisu pristali na transfuziju krvi od vakcinisane osobe pred operaciju srca, uspešno je prošla lekarsku invervenciju, a trenutno je u starateljstvu lekara, prenosi Gardijan.
Operisana beba čiji roditelji nisu pristali na transfuziju krvi od vakcinisane osobe
Foto: Pixabay
Su Grej, advokatica roditelja, govorila je za radio RNZ da je dečak, koga u medijima nazivaju "bebom V", prošao kroz neophodne lekarske procedure i sad je dobro.
U sredu je sudija Višeg suda Novog Zelanda presudio u korist zdravstvenih vlasti koje su tražile starateljstvo nad dečakom kako bi njegova operacija na otvorenom srcu mogla da se nastavi u bolnici Staršip u Oklandu.
Šestomesečna beba ne bi preživela bez hitne operacije zbog urođene srčane mane. Njegovi roditelji su rekli da nisu voljni da nastave osim ako im se ne garantuje da će dobiti krv samo od nevakcinisanih donora.
 
Odluka visokog suda stavila je dečaka pod starateljstvo njegovog pedijatrijskog kardiohirurga i kardiologa kako bi operacija mogla da se nastavi. Starateljstvo će trajati do njegovog postoperativnog oporavka – verovatno najkasnije do januara 2023. godine. 
 
Roditelji zadržavaju starateljstvo u svim drugim situacijama, navodi Gardijan.
 
Roditelji su u četvrtak rekli da se neće žaliti na odluku kako bi period pred operaciju bebe protekao mirno, i dodali da će je podržati tokom operacije.
 
Međutim, kasnije tog dana, sudija Ajen Galt je bio primoran da izda zapisnik kojim roditeljima naređuje da dozvole lekarima da se pripreme za operaciju, budući da je zdravstvena služba prijavila da ometaju osoblje i zahtevaju krvne testove.
  • Ana

    13.12.2022 10:22
    Zar nismo već imali kod nas slučaj kad porodica nije dozvolila da dete primi krv jer su subotari? Kod ovakvih stvari ne treba mešati ideološka i bilo koja druga uverenja.
  • Volina

    12.12.2022 11:00
    Trebalisu da pitaju bebu šta ona oće i dase tako uradi a ne dase odlučujue za nju ako nemože još da kaže omda su trebali da sačekaju malo do punolestva pa dase sama izjasni jer oće od vacinisanih da joj dadnu krv il neće
  • ...

    11.12.2022 07:45
    Valjda je bitniji moj princip od zivota mog deteta...

    Da, sarkastican sam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom