Najčešći mitovi o braku

Brak je jedan od životnih ciljeva mnogih. Međutim, to ne znači samo bajku i srećan život.
Najčešći mitovi o braku
Foto: Pixabay
U braku ne teku samo mleko i med, već postoje i iskušenja. Koje su uobičajene zablude koje se javljaju oko braka i zašto nisu istinite, piše Aktivni.si.
Mit: Ljubav je sve što je potrebno za uspešan brak.
Činjenica: Iako je ljubav izuzetno važna u braku, ona nije jedini faktor uspešnog braka. Dugoročan harmoničan brak takođe zahteva posvećenost i povezanost i mnogo truda sa obe strane. Isto tako, supružnici su srećni ako dele slična uverenja i interesovanja i teže sličnoj viziji života, prenosi City magazine.
 
Mit: Deca zbližavaju supružnike i povećavaju sreću.
 
Činjenica: Brojne studije su pokazale da dolazak prvog deteta često potpuno menja živote bračnih parova. Ukoliko partneri pre dolaska deteta nisu bili u harmoničnom odnosu, dolazak deteta doneće dodatne izazove i promene koje mogu da se pogubno odraze na vezu i brak, dakle, upravo suprotno od onog o čemu nam pričaju čitav život.
 
Mit: U uspešnim brakovima partneri se ne svađaju.
 
Činjenica: Svi parovi se svađaju. Odnosi su raznoliki i dinamični. Ako sa partnerom imate iskren i otvoren odnos, biće i nesuglasica. Ali svađe nisu nužno loše. Svaka konstruktivna rasprava u kojoj pokušavate da rešite probleme u vezi je dobra.
 
Mit: Ako zaista volite svog supružnika, strast neće izbledeti.
 
Činjenica: Strast je puna raznolikosti i promena. Posle 12-16 meseci veze, strast počinje da bledi i zamenjuje je ljubav koja je važna za dužinu braka, a strasti odlaze i dolaze.
 
Mit: Brak nema koristi - muškarci gube slobodu, a žene postaju sluškinje.
 
Činjenica: Postoje brakovi u kojima je to istina, ali brak to ne treba da bude. Ideja braka je da provodite vreme sa nekim koga volite i da podelite i obaveze. U dobrom braku partneri dele obaveze i finansijski pomažu jedno drugome.
 
Mit: Srećni parovi moraju sve da rade zajedno.
 
Činjenica: Neophodno je provoditi vreme zajedno i deliti interesovanja, ali za uspešan bračni život i zdrav odnos među supružnicima potrebno je i fokusiranje na sopstvene interese. Pored zajedničkog vremena, svaki partner treba da ima vremena i za sebe i za stvari koje želi i voli da radi.
 
Mit: Bračni život je stresan.
 
Činjenica: Bračni život je stresan samo ako ga takvim učinite. Iako dinamika braka ponekad može biti teška, to nije uvek slučaj. Veza sa partnerom pomaže i da lakše savladate razne izazove i teške trenutke.

Teme

brak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom