Zašto se bebe ritaju u stomaku: Pomeranje podstiče razvoj senzomotornog sistema i koordinacije

Pomeranje bebe u maminom stomaku pomaže njihovom razvoju jer nasumični pokreti navodno podstiču razvoj senzomotornog sistema i veština poput koordinacije oko-ruka.
Zašto se bebe ritaju u stomaku: Pomeranje podstiče razvoj senzomotornog sistema i koordinacije
Foto: Pixabay
Japanski tim istraživača je kombinovao detaljno snimanje pokreta novorođenčadi i odojčadi sa računarskim modelom mišićno-koštanog sistema. To im je omogućilo analizu komunikacije između mišića i čula u celom telu, prenosi Index.hr.
"Prethodna istraživanja senzomotoričkog razvoja bila su usredsređena na kinematička svojstva, mišićne aktivnosti koje prouzrokuju pokrete u zglobu ili delu tela. Međutim, naša studija bila je usredsređena na aktivnost mišića i senzorne ulazne signale za celo telo", rekao je koautor studije dr Hošinori Kanazava sa Univerziteta u Tokiju.
On je dodao da su kombinacijom mišićno-koštanog modela i neuronaučne metode otkrili da spontani pokreti, za koje se čini da nemaju eksplicitni zadatak ili svrhu, doprinose koordiniranom senzomotornom razvoju.
 
Ovo otkriće ima implikacije na medicinska stanja i baca novo svetlo na mnoštvo poremećaja, koji variraju od grčeva i spazama do multiple skleroze, povrede kičmene moždine, bolesti motoričkih neurona, pa čak i cerebralne paralize.
 
Stotine neurona koji kontrolišu svaki mišić sinhronizovani su u fetusu kako bi stvorile snažne kontrakcije koje aktiviraju "senzore". 
 
Bolje razumevanje razvoja senzomotornog sistema moglo bi da dovede do ranijih dijagnoza i efikasnijih tretmana.
 
"Naši rezultati impliciraju da odojčad razvijaju sopstveni senzomotorni sistem na osnovu istraživačkog ponašanja ili znatiželje, tako da ne ponavljaju samo istu radnju već niz radnji. Osim toga, naša otkrića pružaju konceptualnu vezu između ranih spontanih pokreta i spontane neuronske aktivnosti", ističe dr Kanazava.
 
Najnoviji rezultati podupiru teoriju da novorođenčad i odojčad mogu da steknu veštine koordinacije kroz spontane pokrete celog tela bez izričite svrhe ili zadatka.
"Moj cilj je razumevanje osnovnih mehanizama ranog motoričkog razvoja i pronalaska znanja koja će pomoći u promociji razvoja beba", napomenuo je doktor.
 
Većina trudnica počinje da oseća pokrete bebe između 16. i 24. nedelje, a opisuju ih kao udarce, lepršanje, zamahe ili kotrljanje. Studija je objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom