Stres u trudnoći može uticati na biološko starenje kod dece

Finansijski stres tokom trudnoće, poput gubitka posla i nemogućnosti plaćanja računa povezan je sa ubrzanim starenjem ćelija dece, ali samo kada je u pitanju bela rasa.
Stres u trudnoći može uticati na biološko starenje kod dece
Foto: Pixabay
Nefinansijski stresori, kao što su razvod ili smrt voljene osobe, nisu imali vidljiv efekat na ćelije dece bilo koje rase, piše portal Bebac.
 
Najnovija studija pokazuje da stres koji mame imaju tokom trudnoće može da utiče na starenje ćelija kod dece bele rase. 
Studija je sprovedena od strane Univerziteta u Kaliforniji - San Francisko, a objavljena je 2. decembra u vodećem međunarodnom časopisu u oblasti psihijatrije i kliničke psihologije - Psichological Medicine.
 
Istraživači su pratili žene bele i crne rase, različite vrste stresova u različitom periodu njihovog života.
Efekat telomera - ubrzano starenje ćelija povezan je sa stresom u trudnoći 
 
Ćelijska starost se može meriti dužinom telomera, zaštitnih DNK kapa na kraju hromozoma, a njihova dužina se prirodno skraćuje sa godinama.
 
Kraći telomeri predviđaju raniji početak bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes, kao i raniju smrt.
 
Njihov efekat kod bele dece primećen je samo za stres koji se javljao tokom trudnoće - ne u adolescenciji ili tokom celog životnog veka žena.
 
Zašto se javlja razlika u odnosu na rasnu pripadnost?
 
Za razliku od prethodnih studija koje su obuhvatale samo bele žene, ova studija je pratila približno jednak broj belih i crnih žena i to u periodu pre trudnoće, tokom adolescentnog perioda, a zatim tokom i nakon trudnoće. Žene uključene u studiju praćene su između 10 i 40 godina.
 
Istraživači razliku između žena bele i crne rase vide u strategijama suočavanja sa stresom. 
 
Takođe, navode da je potrebno ići dalje u proučavanju stresa i otpornosti na stres kod žena crne rase i proučiti druge moguće izvore stresa koje za njih mogu imati veći uticaj, a nisu obuhvaćeni u ovoj studiji.
 
Kako umanjiti stres u trudnoći
 
U zasebnoj studiji istih istraživača, objavljeni su rezultati koji pokazuju da intervencije koje uključuju tehnike povećanja svesnost mogu smanjiti stres i depresiju tokom trudnoće, ali i da ovakvi antistres programi imaju efekat i godinama nakon trudnoće.  
 
Žene sa niskim primanjima, u malim grupama od po 10 trudnica uključene su u osmonedeljnu intervenciju tokom trudnoće. 
 
Intervencija je uključivala vežbe za smanjenje stresa zasnovane na svesnosti posebno fokusirajući se na svesno jedenje, disanje i kretanje. Žene su takođe dobile dve telefonske sesije i grupnu sesiju nakon porođaja sa svojim bebama.
 
Rezultati su pokazali da jedan prilično jeftin i kratkotrajan tretman od svega osam nedelja tokom trudnoće može imati dugoročan efekat za dva ljudska bića.
 
Upravljanje stresom, pravilna ishrana i vežbanje u trudnoći donose višestruku dobit i umanjuju negativan uticaj stresa za majku i za bebu. 
Podrška svim trudnicama je važna
 
Dobijeni rezultati studije ukazuju na važnost prenatalne podrške svim trudnicama. 
 
Pored toga, potrebno je identifikovati žene sa visokim nivoom toksičnog stresa i društvenih nedaća kako bi im se pružile intervencije koje se bave ne samo osećanjima stresa i depresije, već i rešavanjem pitanja siromaštva, finansijske nestabilnosti i nestabilnosti stanovanja.
 
Žene tokom trudnoće ne bi trebale da se suočavaju sa problemima koji su egzistencijalne prirode pa je finansijska podrška u ovom periodu ključna. 
 
Redovne naknade tokom odsustva sa posla, sigurnost u pogledu zaposlenja i obezbeđeno mesto stanovanja su osnova za sprečavanje dalekosežnih posledica stresa tokom trudnoće. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom