Pedijatar objasnio šta bebina porođajna težina zaista otkriva

Porođajna težina može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe, objašnjava pedijatar Dejvid Hil.
Pedijatar objasnio šta bebina porođajna težina zaista otkriva
Foto: Pixabay
Kako objašnjava, iako porođajna težina može davati određene pokazatelje zdravlja deteta, nije savršeno merilo. Sitna beba može biti bistrih očiju i ružičastih obraza, dok novorođenče s normalnom porođajnom težinom može imati niz zdravstvenih problema. 
S obzirom na to, postoji nekoliko generalnih smernica kojima je potrebno voditi se kada je reč o porođajnoj težini i tumačenju njenog značenja.
Porođajna težina i gestacijsko doba
 
Kako donosi Fatherly, porođajna težina uveliko zavisi od gestacijskog doba, odnosno od toga koliko je vremena dete provelo u maminom stomaku. Za bebe koje su rođene u terminu prosečna težina kreće se između 2,7 kilograma i četiri kilograma. Kada je reč o bebama koje su rođene ranije ili kasnije od termina, prosečna porođajna težina je nešto drugačija.
 
"U većini slučajeva, ako se beba rodi prerano, biće manja, a ako se rodi kasnije, biće veća", objašnjava pedijatar Hil. "Dakle, u proceni porođajne težine prva stvar koju radimo je prilagođavanje gestacijskom dobu. Beba može biti manja jer je, na primer, rođena s 36 nedelja, ali ako je njena veličina prosečna za termin od 36 nedelja, onda se smatra prosečnom."
 
S obzirom na to da prevremeno rođene bebe nemaju potpune koristi od razvoja u materici, imaju povećan rizik od određenih zdravstvenih komplikacija kao što su žutica, anemija, poteškoće s disanjem ili problemi sa srcem, zbog čega često mogu da završe na odeljenju neonatalne intenzivne nege. Međutim, samo zato što je prevremeno rođena beba manja od one koja je rođena u terminu, ne znači odmah da je i slabijeg zdravlja.
 
Porođajna težina i genetika
 
Neke bebe se rode u terminu ili čak nakon termina, ali svejedno ne pripadaju kategoriji prosečne porođajne težine iz mnogo razloga. Ponekad je u pitanju genetika, a moguće je da jedan ili oba roditelja imaju manje ili više kilograma. Najčešće je, objašnjava pedijatar, manja ili veća porođajna težina deteta odraz majčinog zdravlja.
 
Novorođenče koje teži manje od 90 odsto dece istog gestacijskg doba smatra se malenim. Mala porođajna težina za gestacijsko doba najčešće ukazuje na to da fetus nije primio maksimalnu zalihu nutrijenata ili kiseonika koji su mu bili potrebni za normalni razvoj. Na primer, pedijatar Hil objašnjava kako hipertenzija izazvana u trudnoći može smanjiti bebinu težinu. Kao i problemi sa srcem, disanjem ili bubrezima. Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći takođe mogu biti razlozi male porođajne težine deteta.
 
"Iako većina žena ovo najverovatnije jako dobro zna, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je zaista štetno pušiti ili piti alkoholna pića za vreme trudnoće", upozorava.
 
Porođajna težina i dijabetes
 
"Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo netoleranciju na glukozu mogu uzrokovati povišen šećer u krvi bebe", objašnjava Hil. Na primer, ako je nivo šećera u krvi konstantno visok, šećer može doći i do bebe, što povećava rizik od nastanka raznih bolesti i opasnih stanja. Između ostalog, može doći i do makrosomije, odnosno velike bebe.
 
"Te bebe mogu biti toliko velike da to uzrokuje probleme tokom porođaja, a u većini slučajeva zahteva carski rez. Definitivno postoje određeni zdravstveni problemi kod novorođene bebe koji su povezani i s velikom, ali jednako tako i s malom porođajnom težinom. Iznenađujuće, ti problemi su jednaki, a odnose se na održavanje zdravog šećera u krvi", dodaje pedijatar.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom