Istraživanja pokazala: Ne možete previše držati bebu

Dobra vest za sve one kojima je dosta da im članovi porodice prigovaraju kako će razmaziti svoje bebe jer ih prečesto drže.
Istraživanja pokazala: Ne možete previše držati bebu
Foto: Pixabay
Prema naučnicima, nikad ne možemo previše držati bebu. Naime, dodir je ključan za bebin razvoj i ima velike prednosti kada je u pitanju razvoj mozga.
Studija iz 2020. pokazala je da fizička blizina deteta i odrasle osobe aktivira oksitocin. Druge slične studije o bliskosti između negovatelja i deteta otkrile su da dodir pomaže u razvoju komunikacije i poboljšava sposobnost roditelja da reaguje na svoju bebu, povezivanje, sigurnu privrženost i neurorazvoj.
U studiji iz 2017. istraživači iz bolnice "Nationwide Children's" u Ohaju posmatrali su 125 nedonoščadi da bi istražili kako reaguju na nežne dodire, poput onih koje bi dobili mazeći se s roditeljem, u poređenju s reakcijama na dodire pri obavljanju medicinskog zahvata.
 
Studija je otkrila da su bebe koje su bile nežno dodirivane pokazale bolji odgovor mozga od onih koje su primale nadražaje na "loš" način. Drugim rečima, vrsta dodira je važna za bebe i, što je još važnije, bebe koje se mnogo maze i dodiruju s ljubavlju imaće mozak koji se razvija delotvornije od beba kod kojih to nije slučaj.
 
To znači da bi roditelji što češće trebalo da budu bliski sa svojim bebama, naročito nedonoščadi i novorođenčadi. Nosite ih, mazite se s njima i praktikujte dodir kože na kožu bez obzira na komentare okoline.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.