Holanđanin doniranjem sperme postao otac 550 dece širom sveta - i sada je dobio tužbu

Holandski donator sperme navodno je otac najmanje 550 dece širom sveta.
Holanđanin doniranjem sperme postao otac 550 dece širom sveta - i sada je dobio tužbu
Foto: Pixabay
Kako bi se sprečilo da ovaj broj dodatno poraste, donatora iz Haga tužila je žena koja je začela svoje dete 2018. godine koristeću njegovu doniranu spermu, zajedno sa Donorkind Fondacijom koja se zalaže za prava dece donatora.
Prema navodima fondacije, čovek po imenu Džonatan M. donirao je svoju spermu u najmanje 13 klinika u Holandiji i inostranstvu.
Smernice kažu da jedna osoba može donirati spermu za do 25 potomaka ili za 12 porodica kako bi se sprečilo da dođe do incesta i zaštitilo mentalno zdravlje dece donatora.
 
"Da sam znala da je već imao više od sto dece, nikada ne bih izabrala ovog donatora. Kada razmišljam o posledicama koje ovo može da ima po moje dete, osećam mučninu i nesigurnost povodom njegove budućnosti", rekla je u saopštenju majka koja je pokrenula postupak protiv donatora i dodaje da je "izlazak na sud jedini način da zaštiti svoje dete, prenosi Euronews
 
Čovek se već našao na crnoj listi u Holandiji 2017. godine nakon što se pokazalo da ima više od stotinu dece. Holandsko udruženje za akušerstvo i ginekologiju (NVOG) je u to vreme pozvalo sve banke sperme i klinike da odmah prestanu da koriste njegovu spermu.
 
Džonatan M. je navodno nastavio da donira u inostranstvu i preko nezakonitih kanala.
 
Fondacija Donorkind je tvrdila da donator dolazi do budućih majki preko društvenih medija kako bi svoju spermu ponudio "ispod tezge".
 
Navodno je lagao o broju dece koju je dobio preko banaka sperme. Prema rečima advokata fondacije Marka de Heka, donator je prekršio ugovore sa klinikama i budućim roditeljima, koji su se uzdali u njegovu posvećenost da će začeti samo do 25 dece.
 
"Donor je prednost dao svom nagonu za reprodukcijom i njegovo ponašanje predstavlja pretnju po mentalno i fizičko blagostanje dece", kaže de Hek.
 
Holandski mediji javljaju da Džonatan M. sada živi u Keniji i da je odbio da komentariše pravni postupak koji se vodi protiv njega.
 
"Progress Educational Trust" (PET), platforma za ljude pogođene neplodnošću ili genetskim stanjima, navodi da granica od 25 potomaka postoji kako bi zadržala nivoe krvnog srodstva među ljudima začetim od strane donatora sličnim onom u ukupnoj populaciji. 
"Kada je genetski materijal donatora prisutan u velikom broju potomaka, povećava se (veoma mali) rizik da dvoje polubraće i sestara mogu uspostaviti intimnu vezu", istakao je PET.
 
Detalji sudskog postupka tek će biti saopšteni.
  • Protivnik donorstva

    29.03.2023 11:46
    E zato sam ja protiv donorstva. Surgat materinstvo da (i to ograniciti), poklanjanje genetskog materijala NE.
  • Sremac

    29.03.2023 08:46
    Steta stosto nije Rus
    Znatno bi poboljsao genetsku strukturu sveta.
  • Lucifer

    29.03.2023 08:00
    Hehehe, pitam li se kako glasi tužba...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.