Stručnjak objasnio kako povodac za decu može negativno da utiče na razvoj mališana

Otkako se pojavio, povodac za decu podelio je roditelje na one koji smatraju da je vrlo koristan kako se mališani ne bi izgubili i na one koji misle da je povodac samo za pse.
Međutim, prema stručnjacima, roditelji bi trebalo da pronađu neki drugi način da osiguraju decu - i to ne zato što su povoci namenjeni psima.
"Shvatam, imam četvoro dece i neka od njih su energična. I ponekad mi je bilo teško sve da ih držim blizu", rekao je za Fatherly.com dr Nil Horen, direktor Centra za dečji i ljudski razvoj na Univerzitetu Džordžtaun.
Međutim, dodaje da deca mogu protumačiti to što su vezana za roditelje dečjim povocem ili pojasom kao oblik agresije.
 
"Detetu se povlačenje za povodac kad odluta predaleko čini slično udarcu. Da ne spominjemo da ako slučajno prejako povučete povodac, vaše dete bi moglo da izgubi ravnotežu i povredi se. A ako im se uzica omota oko vrata, to može predstavljati opasnost od gušenja", tvrdi Horen.
 
"Korišćenje povoca za dete u praksi može izgubiti svoju izvornu namenu, zaštitu deteta, i pretvoriti se u borbu moći između deteta i roditelja. Ako svoje dete povlačite nazad na povocu, dete bi vam moglo zameriti što ste fizički agresivni", kaže Horen.
 
Što je još važnije, povoci i pojasevi za bebe zapravo ničemu ne uče vaše dete. Kad odgajamo svoju decu, kaže Horen, uvek tražimo prilike da ih naučimo životnim veštinama.
 
"Nisam sasvim siguran kako im povodac pomaže u učenju bilo koje od tih veština. Učenje vaše dece da ostanu blizu i da ne pobegnu pokazuje im kako da kontrolišu svoje impulse kada vide nešto što smatraju zanimljivim. S druge strane, povodac bi mogao da ih sputava, u metafizičkom smislu osim u bukvalnom", objašnjava Horen.
Takođe, povodac šalje negativnu poruku detetu koja bi mogla povrediti njegovo samopoštovanje.
 
"Deca ne vide odrasle koji hodaju na povocima, samo pse i to na njih može loše uticati", zaključuje Horen.
  • Sećam se….

    02.05.2023 09:32
    Liman2
    Svojevremeno, jedna baka iz komšiluka nije mogla da čuva nemirne unuke blizance, koji su uvek trčali u različitim smerovima, tako da joj je pomoć tih “tregera” bila neprocenjiva.
  • tata

    02.05.2023 08:25
    ovo je budalaština
    Ne služi povodac da bi cimao dete da ne ode daleko već da idem za njim i sprečim da se udari kad posrne i padne.
    Bez povodca ode mi kičma za 5 minuta.
    Ovaj "stručnjak" tretira dete kao psa, ili nema decu ili ima psa pa mu je to isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom