Kako odabrati idealan model kolica za bebe

Postoji nekoliko različitih modela kolica za bebe, a kako vam ona pružaju mogućnost da dete prevezete sa jednog kraja na drugi, bitno je odabrati prava.
Kako odabrati idealan model kolica za bebe
Foto: Pexels

Kupovina kolica za decu može predstavljati veliki izdatak, pa je važno da pre kupovine razmislite o vašim potrebama.

Trebalo bi da uzmete u obzir mesto korišćenja kolica, da li su vam potrebna kolica za neravan teren ili prenosiva kolica za putovanja. Takođe, razmislite i o tome da li ćete kolica često nositi, da li ćete ih nositi preko stepenica, kao i to koliko se lako sklapaju.
 
Na kraju, prioritet treba da bude na vašim svakodnevnim aktivnostima, kao i svim stvarima koje nosite, od pelena, hrane, igračaka i naravno odeća za decu.
Koje sve vrste kolica postoje
 
Kolica su jedan od najvažnijih predmeta koje roditelji kupuju za svoju decu. S obzirom na širok izbor koji je danas dostupan na tržištu, pronalazak savršenih kolica može biti izazovan zadatak. 
 
Postoji nekoliko različitih vrsta kolica, od onih za novorođenčad, pa sve do onih koja su namenjena da uz njih možete i da trčite. Slede neke od najpopularnijih vrsta kolica koje su danas dostupne na tržištu:
 
  • Kolica namenjena za putovanja
 
Ova kolica su dizajnirana za jednostavno sklapanje i prenošenje, što ih čini savršenim za putovanja ili aktivnosti na otvorenom. Vrlo često, ona dolaze u paketu sa auto sedištem za bebe.
 
Prednost ovih kolica je što mogu biti veoma isplativa, ako želite da spojite ove dve stvari. 
 
Takođe su odlična za novorođenčad, jer poseduju sve što je potrebno. Jedina mana im je što bebe vrlo brzo prerastu dobijeno auto sedište. Stoga, ako se odlučite za ova kolica, pazite na maksimalnu visinu i težinu koja je dozvoljena, kako bi vaše dete bilo sigurno tokom vožnje.
 
  • Kolica za sve namene 
 
Ova kolica su odličan izbor, jer su veća, čvršća, izdržljivija i trajaće dosta dugo. Kolica za sve namene imaju neverovatne karakteristike i kompatibilna su sa većinom sedišta za bebe. Ponekad, mogu biti teža od ostalih, što ih čini izazovnijim za upravljanje i manevrisanje po prometnim ulicama.
 
  • Kolica za trčanje
 
Odličan izbor ukoliko ste aktivni i volite da trčite, planinarite po neravnom terenu ili pešačite. Ova kolica imaju tri točka umesto četiri, poseduju veće gume punjene vazduhom i sistem vešanja za lakšu vožnju. Nešto su šira i malo teža od drugih kolica. Takođe mogu biti izazovna za sklapanje i skladištenje, što može biti problem ako imate mali prostor.
 
  • Kišobran kolica
 
Lagana ili kišobran kolica su odlična za putovanja jer, pored toga što su lakša od svih drugih, veoma se jednostavno sklapaju. Sa njima se veoma lako može kretati po gradu, lako se pakuju i staju u gepek, pa čak i u avion. Ova kolica nisu namenjena za novorođenčad, pa ukoliko imate malu bebu koja još uvek ne sedi, potražite kolica u kojima će moći da leže.
 
  • Dvostruka kolica
 
Dvostruka kolica su odlična ako imate blizance, ili dvoje dece sa malom razlikom u godinama. Dolaze u paralelnim, tandem i kabriolet modelima. Ova kolica obično imaju mnogo prostora za skladištenje, ali su istovremeno veća i teža.
 
  • Nosač za korpu i auto sedište
 
Nosač je jednostavno osnova na koju ćete dodati nastavak za korpu ili auto sedište. Veoma su lagani, jednostavni za korišćenje i prenošenje. Nemaju mnogo dodataka, a kada dete preraste auto sediše, moraćete da kupite novo.  
O čemu sve treba razmisliti
 
Prilikom odabira kolica, prvenstveno bi trebalo obratiti pažnju na sigurnosne karakteristike. Proverite posedovanje praktičnih kočnica, sigurnosnih pojaseva u pet tačaka i široku osnovu koja će sprečiti prevrtanje kolica. 
 
Takođe, bitno je da razmislite o sklapanju kolica. Ukoliko često putujete, ili nemate dovoljno prostora za odlaganje kolica, potražite ona koja će biti praktična za čuvanje u vašem domu ili u prtljažniku automobila. Obratite pažnju i na sam kvalitet izrade, kao i na metrijale od kojih su napravljena. 
 
Obratite pažnju na sigurnost
 
Koji god model kolica da odaberete, jako je bitno da deca tokom vožnje u njima budu sigurna. Samo sedište bi trebalo da bude postavljeno tako da dete ne može ispasti iz njega. Kaiševi su u kolicima sa određenom svrhom, pa bi trebalo da ih i koristite i pričvrstite u svih pet tačaka.
 
Uvek bi trebalo da proverite ispravnost točkova i kočnica, a prilikom vožnje da pazite na nepravilnosti. Osim toga, važno je ne preopteretiti kolicateškim torbama ili ih zakačiti za ručku kolica, jer to može dovesti do prevrtanja. 

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom