Šest razloga za lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću

Kućni testovi za trudnoću detektuju nivo beta hCG-a (humani korionski gonadotropin ili hormon trudnoće), koji se oslobađa odmah nakon začeća.
Šest razloga za lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću
Foto: Pixabay
I dok neki testovi za trudnoću otkrivaju hCG vrlo rano u trudnoći i mogu biti vrlo precizni, ponekad mogu dati lažno pozitivan rezultat. Kako objašnjavaju ginekolozi, lažno pozitivni testovi mogu se pojaviti iz raznih razloga, donosi Healthline.
Biohemijska trudnoća
Lažno pozitivan test na trudnoću ponekad je uzrokovan hemijskom trudnoćom. Do hemijske trudnoće dolazi ako se oplođeno jajašce, poznato kao embrion, ne može implantirati ili rasti vrlo rano. To se može dogoditi iz mnogo razloga, a uzroci hemijske trudnoće najčešće nisu poznati.
 
Vanmaterična trudnoća
 
Ponekad se oplođeno jajašce može implantirati van materice, što uzrokuje vanmateričnu trudnoću. To je ozbiljno i često vrlo opasno stanje za ženu, koje je potrebno odmah lečiti. Naime, lekari upozoravaju kako vanmaterična trudnoća može dovesti do značajnog gubitka krvi, ali i gubitka reproduktivnih organa.
 
Nedavni pobačaj ili gubitak trudnoće
 
Lažno pozitivan test na trudnoću takođe se može pojaviti nakon gubitka trudnoće, bilo zbog spontanog pobačaja ili abortusa. Naime, tokom trudnoće nivo hCG-a nastavlja da raste, a vrhunac dostiže oko 10 nedelja. S obzirom na to, hormon može ostati u krvi i urinu do šest nedelja nakon završetka trudnoće.
 
Testu je istekao rok trajanja
 
U slučaju da je testu na trudnoću istekao rok trajanja, vrlo je moguće da će pokazati pogrešne rezultate. Naime, ginekolozi upozoravaju da pre upotrebe testa obavezno proverimo rok trajanja koji piše na pakovanju.
 
Uzimanje određenih lekova
 
Isto tako, ponekad lažno pozitivan test na trudnoću može uzrokovati i uzimanje određenih lekova. Međutim, upozoravaju ginekolozi, to se odnosi samo na lekove za plodnost koji sadrže hCG, a primenjuju se injekcijom.
Pojedina zdravstvena stanja
 
U nekim slučajevima određena zdravstvena stanja takođe mogu uzrokovati porast nivoa hCG-a, čak i onda kada osoba nije trudna. To mogu biti ciste na jajniku, bolesti bubrega, određene vrste karcinoma, poremećaji koji znatno utiču na nivo hormona, posebno kod žena u menopauzi ili perimenopauzi, te tumori ćelija iz kojih se razvija posteljica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom