Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju

Prenatalna fizička aktivnost, a posebno ples, može pomoći da se ublaži postporođajna depresija, zaključili su kineski lekari i naučnici.
Ples tokom trudnoće smanjuje postporođajnu depresiju
Foto: Pixabay
"Među raznim vrstama vežbanja ples je imao najveći interventni učinak", rekli su istraživači.
Savet je, međutim, da ne plešete sami. Istraživači su otkrili da je prenatalna grupna ili timska fizička aktivnost takođe delotvorna u ublažavanju postporođajne depresije.
Stanje postporođajne depresije moglo bi biti "značajna pretnja javnom zdravlju", naveli su istraživači, koji procenjuju da 90 odsto obolelih ne dobija nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi do šest od 10 žena nakon što rode.
 
Tri ili četiri ciklusa fizičke aktivnosti nedeljno, u ukupnom trajanju do 150 minuta, izgledaju kao pravi način da se to spreči, sugerišu istraživači, s preporučenim "umerenim" intenzitetom.
 
Nalazi, opisani kao metaanaliza koja je sprovedena na gotovo 3.000 žena i uključuje 26 studija, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS i temeljeni su na radu koji je sproveo tim s kineskog Univerziteta geonauka u Vuhanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom