Nemački grad iz vrtića i škola potpuno izbacio meso

Od 11. septembra deca u vrtićima i osnovnim školama u Frajburgu u Nemačkoj više neće jesti meso.
Nemački grad iz vrtića i škola potpuno izbacio meso
Foto: Pixabay
Umesto toga, svi će dobijati isključivo vegeterijansku hranu.
Odluku o izbacivanju mesa iz vrtića i škola donelo je lokalno veće Frajburga u oktobru prošle godine. Većina političara Zelene levice glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, ishrana bez mesa zdravija. 
Deca sada moraju da se naviknu na novu ishranu jer vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik.
 
Prema pisanju lokalnih medija, odluka je izazvala brojne kritike roditelja koji se pitaju koliko je bezmesna ishrana dobra za decu koja rastu i razvijaju se.
 
Da li je bezbedno dete odgajati kao vegana ili vegetarijanca?
 
Stručnjaci kažu da je važno da roditelji prepoznaju da deca imaju drugačije potrebe za hranom od odraslih. Deca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže nivoe vitamina B12 (koji održava zdravu krv i nervne ćelije osobe), kalcijuma (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum), gvožđa (koje stvara hemoglobin i mioglobin) i cinka (koji podržava imunološki sistem i potreban je telu za stvaranje proteina i DNK).
Međutim, nijedan od ovih nutrijenata nije specifičan samo za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 može se pronaći u jajima, mlečnim proizvodima i proizvodima obogaćenim vitaminom B12 kao što su sojino mleko ili jestivi kvasac. U pasulju se mogu pronaći kalcijum i gvožđe. Vitamin D se može naći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od pomorandže i sojino mleko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orašastim plodovima.
 
Pedijatri smatraju da prava vegetarijanska i veganska ishrana može zadovoljiti sve detetove potrebe, ali pod jednim uslovom - Mora da bude dobro promišljena i nadzirana od strane pedijatra ili registrovanog dijetetičara. 
  • Mama

    16.10.2023 11:23
    Tako je @Andrija Srek.

    Samo sto je problem sto deca tamo ostaju u vrticima do 17h kada ih roditelji kupe kada krenu s posla, pa deca vecinu obroka pojedu u vrticu. I roditelji sami rucaju na poslu, pa ne verujem da ce stici nesto osim vecere da pojedu kod kuce. Daleko od toga da je ishrana u nasim vrticima dobra (salama svako drugo jutro, kakao pun secera, industrijski keks za uzinu...), ali oni bar imaju ekonomske mogucnosti za ispravnu ishranu dece, pa ne znam sta ce im ovakve ludorije.
  • Realista

    21.09.2023 20:16
    pravosudni sistem
    Sačekaćemo par završenih sudskih procesa pa kad kasa škole bude prazna, neće biti ni ovako genijalnih ideja...
  • dobar korak

    13.09.2023 18:39
    Treba da izbace i mlečne proizvode i jaja.
    Vegetarijanska ishrana nije ni približno zdrava kao veganska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom