Psihološkinja iz Holandije: Ovih šest stvari roditelji u mojoj zemlji nikad ne rade

Holandska deca rangirana su kao najsrećnija na svetu. To je psihološkinju Veronik van der Kleij navelo na razmišljanje o tome šta roditelji u toj zemlji rade drugačije.
Psihološkinja iz Holandije:  Ovih šest stvari roditelji u mojoj zemlji nikad ne rade
Foto: Pixabay
Na osnovu svog iskustva u radu s porodicama u Holandiji, ali i ličnog iskustva u podizanju dve devojčice, došla je do zaključka da roditelji u Holandiji nikad ne rade šest stvari.
Nikada ne voze decu u školu kolima, već koriste bicikle
 
Prema psihološkinji, u Holandiji vlada biciklistička kultura koja se razvija od najranijeg uzrasta. Čim beba može da sedne, postavlja se u dečije sedište i vozi okolo s roditeljima, bez obzira na vremenske uslove.
 
"Vožnja biciklom po kiši ili pljusku, u odgovarajućoj opremi, naravno, naučiće decu da se sve prepreke u životu mogu prebroditi. Takođe, to ih uči samostalnosti. Većina dece od devet godina sama vozi bicikl do škole ili nazad. Ova sloboda i poverenje pomažu mladima da se razviju u autonomne, samostalne i samouverene odrasle osobe", kaže ona za CNBC.
Nikada strogo ne nadziru svoju decu
 
Vrlo je uobičajeno videti holandsku decu kako slobodno trče po igralištu bez previše nadzora.
 
"Jedan roditelj doseljenik mi je rekao da se šokirao kad je prvi put posetio holandsko igralište. Svi roditelji sedeli su na klupi i mirno čavrljali, dok su se njihova deca penjala, trčala i padala na sve strane. Ali holandsku decu od malih nogu podstiču da istražuju svoje okruženje, da veruju u sebe i da brišu prašinu sa sebe kad padnu", pojasnila je Veronik van der Kleij.
 
Nikada ne rade više od 40 sati nedeljno
 
Holanđani su srećni jer cene ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Studija iz 2021. pokazala je da gotovo polovina radne snage u Holandiji radi pola radnog vremena. Očevi u Holandiji takođe uzimaju bar jedan slobodni dan svake nedelje (takozvani Papaday) kako bi ga proveli sa svojom decom.
 
Nikada ne jedu odvojeno od dece
 
Holanđani smatraju da je jelo vreme kada se članovi porodice povezuju i razgovaraju pa nastoje da imaju bar jedan zajednički obrok u danu. Osećaj povezanosti poboljšava mentalno zdravlje svih članova porodice i doprinosi srećnijoj, emocionalno uravnoteženijoj deci.
 
Nikada ne odbacuju strukturu
 
Od trenutka kada im se deca rode, holandskim roditeljima se savetuje da osiguraju "rust, reinheid, regelmaat", što otprilike znači "odmor, čistoća i struktura".
 
"Holandskoj deci bukvalno se daje jasan dnevni raspored koji dopušta mnogo dremanja i daje prednost stabilnosti. Da bi deca napredovala potrebna im je struktura, predvidivost, odmor i higijena. Pomaže im da se osećaju sigurno i ugodno istražujući nepoznato. Ovaj oblik autoritativnijeg roditeljstva često je povezan s pozitivnim razvojem deteta", tvrdi psihološkinja.
Nikada ne kažu da je njihova reč poslednja
 
Holandski roditelji žele da se njihova deca osećaju i viđenim i slušanim. Svoju decu uključuju u proces donošenja odluka čim razumeju jezik i komuniciraju.
 
"Tako deca od malih nogu uče da pregovaraju i postavljaju sopstvene  granice. Kada od svoje dece tražimo mišljenje i istinski ih slušamo, veća je verovatnoća da će razviti osećaj pozitivne sopstvene vrednosti. Holandski roditelji takođe ne beže od razgovora o neugodnim temama kao što su seks, droga i rod. Shvatamo da je prihvatanje naše dece onakvom kakva zaista jesu sve što im je potrebno da bi izrasla u samouverene, srećne i uravnotežene odrasle osobe", zaključila je psihološkinja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom