Očeve navike ispijanja alkohola mogu uticati na izgled bebinog lica

Očeve navike pijenja alkohola pre začeća mogu oštetiti lica njihovih beba, pokazuju istraživanja.
Očeve navike ispijanja alkohola mogu uticati na izgled bebinog lica
Foto: Pixabay
Američki naučnici otkrili su da obilno piće u mesecima pre začeća može uticati na bebine oči, glavu, usta i vilicu. To je zato što alkohol može uzrokovati poremećaj fetalnog alkoholnog spektra (FASD), koji utiče na rast lica u materici i oštećuje mozak.
 
Prethodno istraživanje je pokazalo da pijenje alkohola kod majki može dovesti do nešto kraćeg, više okrenutog nosa kod dece, a ova studija ga povezuje i s alkoholom pre začeća kod oca.
Autor studije, profesor Majkl Golding, razvojni fiziolog sa Teksaškog univerziteta A&M, rekao je: "Kada je otac konzumirao alkohol, videli smo duboku promenu na licu bebe."
 
Hronična izloženost muškaraca alkoholu (definisana kao konzumacija više od pet pića u četvorosatnom periodu) mogla bi izazvati osnovne defekte fetalnog alkoholnog sindroma.
Potomci muškaraca koji su pili imali su veće šanse da imaju manje oči, zgnječena lica i manja usta i manju vilicu.
 
Uši su im bile niže pozicionirane u poređenju sa bebama čiji očevi nisu puno pili, a vilice su im bile defektne.
 
Oni su takođe bili u većem riziku od mikrocefalije, nerazvijenosti glave i mozga, kao i manje porođajne težine, koja se pogoršavala što je muški roditelj više konzumirao alkohol.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom