Redak fenomen: Blizanci mogu uzrokovati lažno negativan rezultat testa na trudnoću

Ko god pokušava da začne dete, verovatno je dobro upoznat s kućnim testovima na trudnoću.
Redak fenomen: Blizanci mogu uzrokovati lažno negativan rezultat testa na trudnoću
Foto: Pixabay
U 99 odsto slučajeva ovi jednostavni testovi urina su tačni. Ipak, ako se radi o višeplodnoj trudnoći (blizanci, trojke i dr.), moguće je dobiti lažno negativan rezultat testa na trudnoću.
 
Kako rade testovi na trudnoću?
 
Danas možemo pronaći različite vrste testova za trudnoću, ali svaki radi otkrivanjem nivoa humanog korionskog gonadotropina (hCG) u mokraći. Telo počinje da proizvodi ovaj hormon nakon što se embrion implantira u zid materice, dakle, otprilike šest do deset dana nakon začeća.
"Većina kućnih testova za trudnoću može detektovati relativno niske nivoe hCG-a, zbog čega su neki testovi delotvorni već nedelju dana pre izostanka menstruacije", rekla je doktorka specijalizovana za porođaj i ginekologiju Ketrin Kaponero.
 
Testovi na trudnoću su najtačniji ako se rade nakon izostanka menstruacije jer je tada hCG verovatno dostigao merljiv nivo.
Može li se dobiti lažno negativan test na trudnoću s blizancima?
 
Zapravo je moguće da blizanci (ili trojke, četvorke, itd.) uzrokuju lažno negativan test na trudnoću. To je zato što višeplodne trudnoće proizvode povišene nivoe hCG-a, a ako su dovoljno visoke, to može uticati na rezultate.
 
"Kada je hCG previsok, može doći do nepravilnog odnosa hCG-a i antitela u testu za trudnoću. Ovo nadmašuje test za trudnoću i uzrokuje lažno negativan test", kaže dr Kaponero.
 
Taj fenomen naziva se "hook efekt" i vrlo je redak. Istraživanja pokazuju da se pojavljuje u manje od dva odsto negativnih testova na trudnoću, prema dr Kaponero.
 
Višeplodna trudnoća nije jedini uzrok ovog fenomena
 
Osoba takođe može dobiti negativan rezultat testa na trudnoću uprkos prisutnosti hCG-a u krvi. Na primer, test može biti negativan ako osoba ima gestacijsku trofoblastičnu bolest, poput molarne trudnoće.
 
"Gestacijska trofoblastična bolest je retka komplikacija koja se može dogoditi kada se jajašce i spermatozoid ne spoje ispravno. To, nažalost, obično završi pobačajem", rekla je dr Kaponero za časopis "Parents".
Drugi razlozi za lažno negativne testove na trudnoću
 
Većina faktora koji dovode do lažno negativnog rezultata su greške korisnika (ili, u nekim slučajevima, neispravnog testa). Do lažno negativnog rezultata može doći ako je test napravljen prerano nakon začeća, ako urin nije dovoljno koncentrisan ili ako se uputstvo ne prati kako treba, navodi Kaponero. Test za trudnoću kom je istekao rok trajanja takođe može pokazati lažno negativan rezultat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom