Poznati ginekolog tvrdi: Muškarcu nije mesto pored žene dok rađa

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju deteta važan je i emotivan događaj.
Poznati ginekolog tvrdi: Muškarcu nije mesto pored žene dok rađa
Foto: Pixabay
Međutim, jedan od vodećih svetskih opstetričara i ginekologa Majkl Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude duži, bolniji i komplikovaniji.
 
"Dolazak beba na svet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s babicom koja bi im pomagala, kao nekada", izjavio je Odent i pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj ne uključuje muškarce.
"Budući da sam više od 50 godina učestvovao u porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi. Najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko porodilje osim tihe i iskusne babice. Dakle, bez doktora i bez muža", rekao je on za Observer.
 
"Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure - muževi i doktori", istakao je ovaj doktor.
Odent tvrdi da prisutnost muškarca kod žena podstiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetim, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.
 
"Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko delotvorni i sve postaje teže. Porođaj postaje duži, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom", tvrdi ovaj ginekolog.
 
Muškarci su počeli da prisustvuju porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s "industrijalizacijom rađanja", kada su žene počele da rađaju u bolnici, a ne kod kuće, pa su želele da ih neko podrži tokom procesa. 
 
Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i podstiče dojenje unutar prvog sata od rođenja deteta.
  • Zemlja čudesa

    01.02.2024 10:14
    Stvar dogovora
    Treba da bude onako kako se porodilja i suprug dogovore, i to treba ispoštovati. Lično, smatram da je porođaj ženina intima.
  • srdj

    30.01.2024 20:11
    Porodjaju treba da prisustvuje zenina majka, ili neka bliska zenska osoba koja je poznaje ceo zivot... kao sto je bilo kad su se poradjale kod kuce...
  • pera

    25.01.2024 21:00
    ..
    Sve u svemu, najbolje je onako kako zena smisli. A muz samo nek proba da ne uradi tako, jer... jednakost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom