Poznati ginekolog tvrdi: Muškarcu nije mesto pored žene dok rađa

Za mnoge muškarce prisustvovanje porođaju deteta važan je i emotivan događaj.
Poznati ginekolog tvrdi: Muškarcu nije mesto pored žene dok rađa
Foto: Pixabay
Međutim, jedan od vodećih svetskih opstetričara i ginekologa Majkl Odent smatra da prisutnost oca može dovesti do toga da porođaj bude duži, bolniji i komplikovaniji.
 
"Dolazak beba na svet bio bi jednostavniji kad bi žene ostale same s babicom koja bi im pomagala, kao nekada", izjavio je Odent i pojasnio zašto idealno okruženje za porođaj ne uključuje muškarce.
"Budući da sam više od 50 godina učestvovao u porođajima u bolnicama u Francuskoj, Engleskoj i Africi. Najbolje okruženje koje poznajem za lak porođaj je kada nema nikoga oko porodilje osim tihe i iskusne babice. Dakle, bez doktora i bez muža", rekao je on za Observer.
 
"Porođaj je lakši i brži u takvim situacijama nego kada su u blizini drugi ljudi, posebno muške figure - muževi i doktori", istakao je ovaj doktor.
Odent tvrdi da prisutnost muškarca kod žena podstiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetim, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj.
 
"Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko delotvorni i sve postaje teže. Porođaj postaje duži, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom", tvrdi ovaj ginekolog.
 
Muškarci su počeli da prisustvuju porođajima 1950-ih. Odent to povezuje s "industrijalizacijom rađanja", kada su žene počele da rađaju u bolnici, a ne kod kuće, pa su želele da ih neko podrži tokom procesa. 
 
Inače, Odent se zalaže za porođaj u vodi, ističe važnost kontakta kože na kožu nakon porođaja i podstiče dojenje unutar prvog sata od rođenja deteta.
  • Zemlja čudesa

    01.02.2024 10:14
    Stvar dogovora
    Treba da bude onako kako se porodilja i suprug dogovore, i to treba ispoštovati. Lično, smatram da je porođaj ženina intima.
  • srdj

    30.01.2024 20:11
    Porodjaju treba da prisustvuje zenina majka, ili neka bliska zenska osoba koja je poznaje ceo zivot... kao sto je bilo kad su se poradjale kod kuce...
  • pera

    25.01.2024 21:00
    ..
    Sve u svemu, najbolje je onako kako zena smisli. A muz samo nek proba da ne uradi tako, jer... jednakost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC