Istraživanje pokazalo: Veganke izloženije riziku od komplikacija u trudnoći

Žene koje imaju vegansku ishranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživanje pokazalo: Veganke izloženije riziku od komplikacija u trudnoći
Foto: Pixabay
Te trudnice izložene su većem riziku od razvoja preeklampsije i rađanja beba s manjkom težine.
 
Istraživanje Univerziteta u Kopenhagenu, objavljeno u časopisu "Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica", pokazalo je zanimljive rezultate. Istraživači su analizirali podatke iz 66.738 trudnoća danskih žena između 1996. i 2002. godine. Od toga se 65.87 žena istaklo kao svaštojedi, 66 kao vegetarijanke koje jedu ribu i živinu, 183 kao vegetarijanke, a 18 kao potpune veganke.
Na temelju upitnika koji su dali ispitanicama istraživači su otkrili da je unos proteina bio manji među vegetarijankama (13,3 odsto) i vegankama (10,4 odsto) u poređenju s ženama koje su jele sve (15,4 odsto). Zbog toga su zaključili da bi nizak unos proteina mogao biti povezan s malom porođajnom težinom deteta.
 
"Unos mikronutrijenata takođe je bio znatno manji među vegankama, ali kada su u obzir uzeti dodaci ishrani, nisu uočene veće razlike", napisali su istraživači.
Međutim, ako trudnice ne uzimaju dodatke ishrani kojima u telo unose gvožđe i vitamin B12, koje bi inače dobile putem hrane, može doći do komplikacija i razvoja preeklampsije i srodnih poremećaja u trudnoći.
 
Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utiče na majku i nerođeno dete. To je stanje koje se razvija nakon dvadesete nedelje trudnoće, a karakteriše ga visoki krvni pritisak i nivo proteina u mokraći. Ako se razvije, može oslabiti funkciju bubrega i jetre, uticati na zgrušavanje krvi, dovesti do tečnosti u plućima, uzrokovati napade i, u teškim slučajevima, smrt majke i bebe.
  • Andrija Šrek

    04.02.2024 12:33
    ...
    Proteini, esencijalne masne kiseline i mikronutrijenti iz namirnica životinjskog porekla su neophodni za pravilan razvoj ploda, to je poznato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji manje brakova, ali više razvoda

Republički zavod za statistiku saopštio je da je broj razvedenih brakova u 2023. godini porastao za 3,7 odsto, dok je u odnosu na godinu ranije 3,5 odsto manje sklopljenih brakova.

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC