Istraživanje pokazalo: Veganke izloženije riziku od komplikacija u trudnoći

Žene koje imaju vegansku ishranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživanje pokazalo: Veganke izloženije riziku od komplikacija u trudnoći
Foto: Pixabay
Te trudnice izložene su većem riziku od razvoja preeklampsije i rađanja beba s manjkom težine.
 
Istraživanje Univerziteta u Kopenhagenu, objavljeno u časopisu "Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica", pokazalo je zanimljive rezultate. Istraživači su analizirali podatke iz 66.738 trudnoća danskih žena između 1996. i 2002. godine. Od toga se 65.87 žena istaklo kao svaštojedi, 66 kao vegetarijanke koje jedu ribu i živinu, 183 kao vegetarijanke, a 18 kao potpune veganke.
Na temelju upitnika koji su dali ispitanicama istraživači su otkrili da je unos proteina bio manji među vegetarijankama (13,3 odsto) i vegankama (10,4 odsto) u poređenju s ženama koje su jele sve (15,4 odsto). Zbog toga su zaključili da bi nizak unos proteina mogao biti povezan s malom porođajnom težinom deteta.
 
"Unos mikronutrijenata takođe je bio znatno manji među vegankama, ali kada su u obzir uzeti dodaci ishrani, nisu uočene veće razlike", napisali su istraživači.
Međutim, ako trudnice ne uzimaju dodatke ishrani kojima u telo unose gvožđe i vitamin B12, koje bi inače dobile putem hrane, može doći do komplikacija i razvoja preeklampsije i srodnih poremećaja u trudnoći.
 
Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utiče na majku i nerođeno dete. To je stanje koje se razvija nakon dvadesete nedelje trudnoće, a karakteriše ga visoki krvni pritisak i nivo proteina u mokraći. Ako se razvije, može oslabiti funkciju bubrega i jetre, uticati na zgrušavanje krvi, dovesti do tečnosti u plućima, uzrokovati napade i, u teškim slučajevima, smrt majke i bebe.
  • Andrija Šrek

    04.02.2024 12:33
    ...
    Proteini, esencijalne masne kiseline i mikronutrijenti iz namirnica životinjskog porekla su neophodni za pravilan razvoj ploda, to je poznato.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom